Zubčić: “S 2,5 milijuna kuna mogli smo imati čist zrak na Smiljevcu ili sanirano odlagalište u Diklu. Mi kupujemo Mercedes voditelju škole nogometa!”

Na temu da je klub sa Stanova gradskom pozajmicom kupio Mercedes vrijedan 300 tisuća kuna, reagirao je i vijećnik Jure Zubčić.

Poentira da smo tim novcem mogli imati čist zrak na Smiljevcu ili sanirano odlagalište otpada u Diklu.

Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Gradonačelnik Dukić je na koncu prošle godine odlučio novac Zadranki i Zadrana “pozajmiti” HNK Zadar 2,5 milijuna kuna. Pravdajući se tad da je HNK Zadar u pregovorima sa strateškim partnerom. Strateški partner je od tog trenutka bio kao Yeti, svi vjeruju da postoji, ali ga nitko nije vidio.

Napokon, jučer smo saznali da je strateški partner poznata tvrtka iz naše prijateljske države Njemačke. Da, vjerovali ili ne, strateški partner HNK Zadar je velika automobilska tvrtka Mercedes. Od 2,5 milijuna kuna HNK Zadar je odlučio potrošiti nešto više od 300 tisuća kuna na kupnju novog Mercedesa.

Poznato je naime, da se svi nogometni velikani voze u moćnim vozilima. A klub koji igra prvu županijsku ligu svakako spada u nogometne gigante. Niste sigurno vidjeli da voditelji škole nogometa Arsenala, Juventusa, Barcelone ili Bayerna na trening dolaze Opelom, Daciom ili Fiatom. Kad im je već gradonačelnik “pozajmio” novce građana ovog grada mogli su uložiti u djecu koja pohađaju školu nogometa, mogli su kupiti opremu za treniranje za djecu kojoj to roditelji ne mogu priuštiti, mogli su kupiti kombi za prijevoz te djece, mogli su puno toga. Kao što se moglo s 2,5 milijuna kuna učiniti mnogo u ovom gradu. Prioritet je novi Mercedes u trenutku kad su zbog pandemije mnogi ostali bez posla kao što su mnogi zatvorili svoja poduzeća i obrte. Bahaćenje i razbacivanje novcem građana.

Da se razumijemo, neće grad propasti radi 2,5 milijuna kuna kao ni radi novog Mercedesa. No, ovim primjerom su jasno pokazali kako su dosad i kako i dalje misle upravljati javnim novcem. Vjerujte mi, s vlastitim novcem ovako ne raspolažu. A za javni novac, vaš novac, nemaju osjećaj solidarnosti, nemaju osjećaj empatije, nemaju osjećaj za Zadar. Imaju osjećaj samo za udobnost novog Mercedesa. I uistinu, neće grad propasti zbog 2,5 milijuna kuna. Nije propao ni zbog prijašnjih milijuna utučenih u NK Zadar, a koji su završili u privatnim džepovima.

A zastanite na tren i pomislite što smo sve mogli imati u našem gradu da nije svih tih bačenih milijuna. Mogao je svaki kvart imati školu, mogli su svi osnovnoškolci imati produženi boravak, mogli smo imati sanirano odlagalište u Diklu, mogli smo imati čist zrak na Smiljevcu, mogli smo imati razvijenu kulturnu i nezavisnu scenu, mogli smo imati festivale, mogli smo pomoći većem broju socijalnih slučajeva.

Mogli smo puno toga, a sve to što nismo, se na kraju svelo na Mercedes voditelja škole nogometa kluba koji igra prvu županijsku nogometnu ligu. Kako to obično biva mnogi će reći da su ove moje riječi u svrhu predstojećih izbora.

I da, jesu u svrhu izbora. Kao i sve riječi koje sam izrekao ili napisao u ovih mojih 12 godina bavljenja lokalnom politikom. U svrhu izbora su jer birate kako će vam se upravljati s vašim novcem narednih godina, a ovo je samo jedan u nizu primjera na koje smo ukazivali kako se trenutni vlastodršci odnose prema javnom novcu. Upravo radi toga od sutra pokrećem vlastitu malu inicijativu. Od sutra pa sve do 14.05, dan pred izbornu šutnju ću svaki dan na svom Facebook profilu objaviti po jedan primjer gdje je grad Zadar mogao utrošiti 2,5 milijuna kuna.

Ukupno je to 92 dana, pa ću tako i sadašnjem gradskom poglavarstvu dati 92 primjera kako se može odgovorno postupati s javnim novcem. I svakako, pozivam i sve Zadranke i Zadrane da daju svoj doprinos. Jednostavno je. Zastanete na tren i zamislite kako bi vi utrošili 2,5 milijuna kuna za grad i ljude koje volite?

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...