129 NOVIH Broj slučajeva porastao za 28 posto, Beroš: “Britanski soj preuzima dominaciju”

U posljednja 24 sata zabilježeno je 129 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 4342.

Među njima su 874 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 72 pacijenta.

Preminulo je 8 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 251.174 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 5685 preminulo, ukupno se oporavilo 241.147 osoba od toga 583 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 17.840 osoba.

Do danas su ukupno testirane 1.431.342 osobe, od toga 2563 u posljednja 24 sata.

Stožer od 11 sati održava konferenciju za medije.

Beroš: Britanski soj preuzima dominaciju

“Imali smo 129 novooboljelih. Prije tjedan dana imali smo 94 novooboljele osobe, a tjedan prije 91 novooboljelu”, kazao je Krunoslav Capak. “U zadnjih tjedan dana imali smo 4566 novih slučajeva. Tjedni broj nam je narastao za 28.8 posto. Incidencija je 198.4, najniža je u Istri, a najviše na području Dubrovnika. Mi smo po incidenciji na sedmom mjestu, nižu imaju Finska, Danska, Njemačka, Irska, Španjolska i Portugal”, dodao je Capak.

“Imamo 485 prijava na nuspojave za AstraZenecu. 204, odnosno 57 posto je UK soj. Od 4 južnoafričkih sojeva dvoje je putovalo, a dvoje nigdje nije putovalo. Imamo 919 sekvencioniranih virusa, od toga je 38 posto britanski soj”, objasnio je Capak.

“Postoji trend kontinuiteta. Mi moramo prekinuti te uzlazna brojke. Britanski soj preuzima dominaciju i u Hrvatskoj i u Europi. Moramo izbjegavati grupiranje, nositi maske, brinuti o higijeni, prozračivati prostore. Ako se svi toga držimo, možemo se suprotstaviti epidemiji”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Popuštanje je razumljivo, ali ne smijemo se opustiti. Moramo biti više odgovorni”, dodao je.

“Razgovaramo sa svim faktorima na svjetskom tržištu, ali prvenstveno moramo poštivati europsku legislativu”, kazao je Beroš o ruskom cjepivu.

“Cjepivo AstraZenece je najavljivano kao učinkovito. Najveći su problemi glede isporuke, ali i najveće dileme oko toga tko se može cijepiti i o nuspojavama. WHO je upozorio da je preko 280 milijuna ljudi cijepljeno tim cjepivom i da nema pokazatelja da je baš ovo povezano s teškim poremećajima i smrtnim slučajevima”, rekao je Beroš o AstraZeneci. “Mi to sve evaluiramo. Svakodnevno se zbiva problematika, za očekivati je da će se preklopiti patološka stanja nekih pacijenata s cijepljenjem”, dodao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...