Isklesan lik Đorđa Balaševića krasi kuću bivšeg zadarskog studenta: “On je cijeli život oko nas. U svakoj svirci, na svakoj zabavi, u svakoj samoći…”

Kuću Luke Žužula, našeg bivšeg sugrađanina i studenta zadarskog sveučilišta, krasi u kamenu isklesan lik jednog od najvećih kantautora s ovih prostora, nedavno preminulog Đorđa Balaševića.

Smješten je u Imotskoj krajini, gdje se Lukina obitelj već generacijama bavi klesarstvom.

Jedan od razloga napuštanja Zadra i povratka u rodnu grudu, kazuje nam ovaj profesor povijesti, bila je upravo ljubav prema kamenu.

Skulptura je nastala prije dvije godine. Naime, radili smo jednu kamenu pergolu (nadstrešnicu) i to je stvarno velik i zahtjevan projekt. Trajao je dvije godine, otac, brat i ja svakodnevno smo oblikovali kamen. Kad sam crtao projekt, zamislio sam da to bude jedan terapeutski prostor za okupljanje meni dragih ljudi. Oduvijek mi je bio san u kamene zidove staviti glave, kao što je Juraj Dalmatinac to napravio na Šibenskoj katedrali. Maštao sam, na početku, da to budu glave meni najdražih pisaca: Danilo Kiš, Mirko Kovač, Filip David, Borislav Pekić i Radomir Konstantinović, ali budući da sam se zadnjih godina više posvetio glazbi, a i brat je cijeli u toj priči, izbor je pao na glazbenike. Kriterij je bio jednostavan, stavit ćemo kantautore koji su obilježili naše živote. Za Balaševića smo se odlučili lako, njega slušamo od malena i svima nam je poveznica. Osim njega izbor je pao još i na Arsena, Tomu Bebića, Štulića i Miladina Šobića. Balašević je, naravno, dobio centralno mjesto, priča nam svestrani 37-godisnjak, zaljubljenik u knjigu, poeziju, dobru pjesmu i gitaru. Srce ovog emotivca sve je samo ne kameno, ali venama zato kola ljubav prema starom zanatu.

Za izradu Balaševićeve figure trebala su puna dva tjedna.

Izrađen je od našeg kamena (dolita) koji je užasno težak za obradu zbog svojih svojstava. Svi se u obitelji bave nekom vrstom umjetnosti (slikarstvo, dizajnom, književnosti…) , ali kiparstvom uglavnom otac, iako je samouk. Brat i ja planiramo ozbiljnije pokušati svladati zanat. Osobno se klesarstvom bavim već 15 godina, otac preko 40 godina i vrstan je majstor poznat u našoj krajini. Ja sam se iz ljubavi prema kamenu, između ostalo, i vratio u Imotski, priča nam Luka.

S Balaševićem je prolazio kroz mladost, smijao se, patio, zaljubljivao… Jednom riječju, spoznavao svijet.

Balaševića slušam otkako znam za sebe i ne pričam samo o glazbenom utjecaju. Balašević me odredio, prije svega kao čovjeka. Slušao sam ga intenzivno u procesu odrastanja, a nikada zapravo nisam stao, i poezija koju je on pjevao davala mi je odgovore na mnoga pitanja, od onih moralnih, intelektualnih, pa do onih čisto svakodnevnih i životnih. Njegovi koncerti su mi samo potvrđivali inteligenciju, talent i veličinu tog čovjeka. Bio sam na njih okruglo 10. I mogu reći da je Balašević cijeli život tu, oko nas. U svakoj našoj svirci, na svakoj zabavi, u svakoj samoći… Postoje momenti koji su toliko intimni da ga smatram svojim najboljim prijateljem i doživotnim (nedostižnim uzorom) na svakoj razini, zaključuje Luka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...