Aladrović podržao ideju o gradnji domova za starije u Zadru, predložene lokacije su Crno i Bokanjac

Prije svečanog uručivanja ugovora sufinanciranih iz Europskog socijalnog fonda u Gradskoj loži, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović sa suradnicima održao je radni sastanak s predstavnicima Grada Zadra.

Uz ministra su na sastanku prisustvovali državni tajnici Marija Pletikosa i Šime Erlić, a razgovarali su s gradonačelnikom Brankom Dukićem i njegovim zamjenicima Antom Babićem i Jagodom Surać.

Glavna tema sastanka bila je intencija Grada da u idućem četverogodišnjem razdoblju poveća kapacitete u domovima za starije, bilo kroz gradnju na vlastitim zemljištima (predložene lokacije za sada su Crno i Bokanjac), bilo kroz partnerstvo s državom, ali i privatnim investitorima.

Na području grada prepoznata je povećana potreba za smještajnim kapacitetima u domovima za starije, koja će još rasti, unatoč relativno povoljnoj demografskoj slici Zadra u odnosu na ostatak Hrvatske.

Prema riječima državne tajnice Marije Pletikose, procjena je da oko 5 posto stanovništva starijeg od 65 godina treba smještaj u domovima, a Zadar još nije dosegao niti kapacitete za smještaj 3 posto, pa je gradnja novih domova nužnost.

Ukoliko to pravila financijske perspektive EU u periodu 2021.-2027. to budu dozvoljavale, Grad je zainteresiran za gradnju domova kroz zajedničko financiranje iz EU fondova i gradskog proračuna.

Podupiremo ovu ideju jer je jedan od prioriteta našeg ministarstva povećanje broja smještajnih jedinica za stariju populaciju u cijeloj Hrvatskoj. Ministarstvo će pratiti Grad Zadar u tom projektu do njegove realizacije. Već imamo izrađen  plan izgradnje centara za starije osobe, koji je u procesu evaluacije u Europskoj komisiji. Također, predviđeno je  više smjerova rješenja kojima bi se povećali kapaciteti: kroz decentraliziranu gradnju domova gdje je investitor država, kroz osnaživanje obiteljskih domova i izvaninstitucionalnih investicija, kazao je ministar.

Ministar se osvrnuo i na podatke o zaposlenosti na zadarskom području, koji su pozitivni unatoč pandemiji.

Tako je broj zaposlenih u veljači 2021. veći od broja zaposlenih u veljači 2020., zadnjem mjesecu prije početka pandemije.

Prema sadašnjim pokazateljima, i ova turistička sezona bi trebala biti bolja od lanjske, pa će i to utjecati na zaposlenost stanovništva, tako da će se zadržati rekordni broj zaposlenih osoba u Zadarskoj županiji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...