Beroš o ruskom cjepivu: “Poslali smo zahtjev Rusiji za dokumentaciju, moguće je da nećemo čekati odobrenje Europe”

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu medijima i komentirao nabavku ruskog cjepiva protiv Covida-19.

Komentirao je nabavku ruskog cjepiva, rekavši da jučerašnji razgovor s ruskim veleposlanikom nije znak odvajanja od europskih metoda.

“Razgovor je protekao u ugodnom, konstruktivnom i prijateljskom tonu i razgovarali smo o mogućnosti nabavke cjepiva. Naglasili smo da je to moguća varijanta, međutim, da ona mora biti u sklopu europske regulative i svih pozitivnih propisa Republike Hrvatske, koji determiniraju kad neko cjepivo i lijekovi mogu ući na prostor Republike Hrvatske”, rekao je Beroš.

”MVEP je poslao zahtjev Ruskoj Federaciji za dokumentaciju koja je HALMED-u potrebna za odluku kvaliteti i sigurnosti cjepiva. Zamolio sam da to bude što prije”, rekao je.

”Već smo komentirali da bez odluke EMA-e HALMED regulira odobrenje i po hitnom postupku uveze cjepivo koje zasad nema centralno odobrenje”, kaže Beroš. Dodaje da postoji mogućnost da se ne čeka odobrenje EMA-e.

“Zahvaljujem nastojanjima naših ruskih prijatelja u namjeri da nam pomognu u namjeri sprečavanja ove virusne infekcije”, rekao je Beroš.

“Mislim da je to legitimno nastojanje Vlade da iskoristi sve što nudi znanost, ali ključno je očuvanje zdravlja”, rekao je Beroš.

Govoreći o dugu veledrogerija, Beroš je rekao da jedni bez drugu ne mogu i da su razgovori nužni. “Pred nama su veliki izazovi. Zdravstveni sustav Republike Hrvatske nije financijski održiv, ova godina pokazala je negativne financijske učinke, a to je povećanje zdravstvene zaštite Covid-bolesnicima, kao i nabava cjepiva, što nas je prošle godine koštalo preko dvije milijarde kuna. Naši građani ne odvajaju u zdravstveni sustav onoliko koliko je to bilo proteklih godina”, rekao je Beroš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...