Božinović na konferenciji: “Strože mjere potpisali smo za Zadarsku i Dubrovačko-neretvansku županiju”

Ministar Beroš na današnjoj je konferenciji kazao kako brojke rastu te da o nama ovisi hoćemo li prolongirati negativne trendove.

“Naprijed možemo samo ako ćemo se pridržavati epidemioloških mjera. Virus se neće i ne može širiti ako mu mi to ne dozvolimo. A mi sada to dozvoljavamo nepridržavanjem mjera”, kazao je Beroš.

“Zdravstveni sustav nije znatno opterećen no budimo mudri da ga ponovno ne testiramo, izbjegnimo tu mogućnost”, zaključio je.

Ministar Božinović je potvrdio kako se uvode strože mjere u nekim županijama.

Za sada u Zadarskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji za koje je već jutros potpisao odluke.

”Tijekom dana ćemo dobiti prijedlog za pooštravanje i u Primorsko-goranskoj županiji. Očit je angažman lokalnih stožera u predlaganju mjera i to je dobrodošlo. Ne samo zato što najbolje poznaju situaciju na svom terenu, nego zato i što lokalne razine trebaju građane pozivati na odgovornost. Ako ne budemo dovoljno disciplinirani pred nama bi mogao biti težak period”, kazao je Božinović podsjećajući da se treba pripremati i za turističku sezonu.

“Ovo će ljeto biti u najvećoj mjeri posvećeno borbi s pandemijom.”, napomenuo je.

“Mi već imamo županije u kojima se primjenjuju stroge mjere, školski sustav ide online… U Zadarskoj županiji nastava već od ponedjeljka ide po modelu A u većini osnovnih i srednjim školama. Kada isteknu mjere koje su na snazi, vidjet ćemo hoćemo li ih korigirati i na nacionalnoj razini. Svjedočimo naglim skokovima brojeva zaraženih”, rekao je.

Kako doznajemo iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije, nova mjera odnosi se na domove, točnije posjete štićenicima.

Nema ulaska civila u ustanove koje su pod sustavom socijalne skrbi, a njihovi korisnici moći će izlaziti u vanjski prostor isključivo s maskama, potvrdio je Božinović.

Sjetimo, virus se prije nekoliko dana probio u Dom za odrasle osobe u Zemuniku i jedan privatni dom za starije na području grada Zadra. U njima se zarazilo i nekoliko korisnika koji su cijepljeni protiv koronavirusa, no za sada imaju blage simptome.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...