Brendiranje lokalne kuhinje; Ugostiteljski objekti na Pagu dobit će poseban certifikat “Pag na meniju”

Srednja škola Bartula Kašića Pag u suradnji s partnerima Turističkom zajednicom Grada Paga, Turističkom zajednicom Grada Novalje, Turističkom zajednicom Općine Kolan, Turističkom zajednicom Općine Povljana, Udruženjem obrtnika Pag i Udruženjem obrtnika Novalja, u petak, 26. ožujka 2021. godine u 11 sati, u Kneževom dvoru u Pagu svečano će dodijeliti certifikate posebnog standarda „Pag na meniju“ (tradicionalna kuhinja otoka Paga) ugostiteljskim objektima.

Prve certifikate dobit će sedam ugostitelja sa otoka Paga koji su zadovoljili uvjete javnog poziva.

Poseban standard „Pag na meniju“ ima tendenciju brendiranja lokalne i regionalne eno i gastro ponude. Izradom i provedbom posebnog standarda autohtone otočne gastronomije, poboljšat će se turistička ponuda otoka Paga kroz proširenje gastronomske ponude otoka te će se očuvati od zaborava. Proširit će se znanje o autohtonoj lokalnoj kuhinji te na taj način potaknuti njenu primjenu u lokalnim restoranima, a kod turista  proširiti autentičnost doživljaja destinacije. Kako je zanimanje kod turista za gastronomsku ponudu u posljednjih nekoliko sezona u kontinuiranom rastu, na ovaj način će se značajno utjecati na promidžbu otoka Paga te izaći iz okvira ponude isključivo temeljene na moru i suncu. Namjera projekta „Pag na meniju“ jest utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele, razne kušaonice i slično, na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića, poboljšati prezentaciju gastro kvalitete otoka u turističkom sektoru te promicati otok Pag kao idealno gastro-turističko odredište.

Novi javni poziv za sve zainteresirane ugostitelje sa otoka Paga bit će objavljen polovicom travnja 2021. godine.

O projektu „Pag na meniju”

Cilj projekta „Pag na meniju“ jest utvrditi poseban standard za ugostiteljske objekte, OPG-ove, male i obiteljske hotele, razne kušaonice i slično, na području otoka Paga, koji u svojoj ponudi imaju domaća i autohtona jela i pića te posebno promovirati one za koje se taj standard utvrdi. Također, provedbom ovog projekta povećati će se kvaliteta vještina učenika koji će raditi u ugostiteljskim djelatnostima za potrebe gastro turizma na području otoka Paga (Zadarska županija) i tako pridonijeti ostvarivanju trendova razvoja turističkog proizvoda u skladu sa Strategijom razvoja turizma RH do 2020. Krajnji cilj projekta je poboljšati prezentaciju gastro kvalitete otoka u turističkom sektoru i promicati otok Pag kao idealno gastro-turističko odredište.

Prepoznata je prilika za promoviranje projekta „Pag na meniju“ koji se temelji na višegodišnjem projektu/manifestaciji „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“ i edukaciji  o tradicionalnoj gastronomiji otoka Paga kojom se učenici i nastavnici Srednje škole Bartula Kašića Pag bave od 2007. godine, izvlačeći iz zaborava pomalo zanemarena stara otočna jela. Učenici su, u početku, prikupljali recepte i savjete „na terenu“, među svojim starijim članovima obitelji i poznanika. Potom su se jela pripremala u školskom ugostiteljskom praktikumu i predstavljala javnosti jednom godišnje na degustacijskoj manifestaciji. Od 2014. godine većina prikupljenih jela može se naći i u istoimenoj knjižici recepata „Ca, ča, što se nekad kuhalo na mom otoku“ koje je SŠ Bartula Kašića Pag tiskala na engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku u suradnji s lokalnim LAG-om Mentorides te uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...