Capak održao konferenciju: “Moći će putovati i oni koji nisu cijepljeni, za njih će vrijediti druga pravila”

Šef Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i član Nacionalnog stožera civilne zaštite, Krunoslav Capak, govorio je danas na konferenciji za medije o certifikatu o cijepljenju, u javnosti poznatom po kolokvijalnom nazivu covid-putovnica.

Podsjetimo, jutros je objavljeno da je izgled tog certifikata definiran na razini EU te kako se tek treba odlučiti hoće li on biti u obliku QR koda ili smart kartice.

Capak je otkrio još nekoliko detalja o samom sustavu i odgovorio u kojoj je on točno fazi.

Istaknuo je da covid putovnica kao takva zasad ne postoji i da se certifikat o cijepljenju zasad koristi samo u medicinske svrhe.

“Izvjesno je da će kroz neko vrijeme postojati odluka o prelasku granica po potvrdi o cijepljenju”, rekao je Capak, dodavši da zasad postoji samo dogovor na razini EU o sadržaju covid-putovnice.

Capak je istaknuo i da je Hrvatskoj u interesu podržati prijedlog o priznavanju potvrde o cijepljenju te da imamo i bilateralne ponude, no razgovori o tome, dodaje, još nisu počeli.

“Puno je preuranjeno govoriti o covid-putovnici u Europi, ali o tome se razgovara i to će se dogoditi”, kaže.

“Postoji niz kontroverzi po tom pitanju koje tek treba riješiti”, dodao je Capak.

Smatra da se nikada neće dogoditi da putuju samo osobe koje su se cijepile.

“Za druge će možda vrijediti druga pravila, poput karantene”, rekao je pa dodao kako se ne može govoriti o diskriminaciji jer još uvijek nema covid-putovnice, prenosi Telegram.

Potvrdio je i kako će Hrvatska svakako pokušati olakšati dolazak turistima u zemlju.

“Sasvim sigurno će Hrvatska razmisliti o tome kako olakšati dolazak gostima. Hoće li do tada postojati covid-putovnica ne znamo. Ne znamo ni bi li se priznavala cjepiva koja su registrirana van EU, a u EU nisu. Kao što sam rekao, postoji niz kontroverzi”, ponovio je.

“Takozvana covid-putovnica o kojoj sada govorimo možda će jednog dana biti aktivirana na razini EU. Mi imamo ponude za bilateralni dogovor, poput onoga koji su sklopili Izrael i Grčka, čiji sada turisti mogu bez problema iz zemlje u zemlju uz potvrdu o cijepljenju”, ispričao je.

Kada se radi o situaciji u susjednim zemljama i u nekim drugim zemljama EU, kaže da ih ima nekoliko u kojima je situacija puno lošija te dodao kako se nada da neće doći do prijenosa infekcija kod nas.

“Nadamo se da ćemo mjerama uspjeti kontrolirati infekciju, skupa s preboljenjem i cijepljenjem”, zaključuje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...