Capak: “U travnju stiže 500 tisuća doza, do ljeta bismo ipak mogli procijepiti 50 posto građana”

U ovome tjednu imali smo 9733 novooboljela, a u prošlom 6615, što je za 47 posto više, rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), na današnjoj konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Incidencija u Hrvatskoj je 399,9 na 100.000 stanovnika, pa je po 14-dnevnoj incidenciji Hrvatska na 14. mjestu u EU. Ukupna stopa smrtnosti je 1447, po čemu je Hrvatska na 18. mjestu.

Građanima sada stižu mailovi potvrde da su se prijavili na platformu Cijepise.hr. Svih 86.000 prijavljenih dobili su automatiziranu poruku da su njihovi podaci u evidenciji. Ako pojedini građani uočavaju nelogičnosti, pozivaju se da nazovu 0800 0011 gdje će se razmatrati pojedinačni slučajevi.

Trenutačno traje 2. faza cijepljenja, kada se cijepe stariji od 65 godina i kronični bolesnici. Capak je rekao da će se u 3. fazi razgovarati o prioritetima, a među njih će sigurno spadati turistički djelatnici.

‘Notorna laž iz političkih razloga’

Odgovarajući na kritike iz pojedinih županija da raspodjela cjepiva ide u koristi jadranskih županija zbog turističke sezone, Capak je rekao da prema njegovoj tablici prosjek za Hrvatsku na 1000 stanovnika je 133,6. ‘Županija za koju vi pitate, odakle su rekli da se već cijepe turistički djelatnici, što je notorna laž iz političkih razloga, je 130.7, dakle tri doze manje od prosjeka’, rekao je Capak.

Riječ je, inače, o osječkoj županiji.

Činjenicu da su građani Hrvatske pohrlili u Srbiju na cijepljenje, te osjeća li zato ipak da je malo podbacio, Capak je rekao da postoji prijedlog EU-a za uredbu koja će se baviti priznavanjem potvrda. Prijedlog je da će države to osiguravati same ako mogu provjeriti jesu li certifikati ispravni, a priznavanje bilo koga unutar EU-a ovisit će o tehnici i razmjeni podataka. Još uvijek se ne zna kako će uredba u konačnici glasiti. ‘Sigurno je da će se unutar EU-a priznavati one potvrde bazirane na europskoj legislativi, sve drugo je upitno’, kazao je Capak.

‘Ne osjećam da sam podbacio’, dodao je Capak. Rekao je da za cjepiva iz trećih zemalja nema garancije o ispravnosti, te iznio ohrabrujuće najave.

‘U travnju ćemo dobiti oko 500.000 doza cjepiva, samo u ovom tjednu 121.000. Apsolutno ćemo ubrzati cijepljenje 2. skupine. Samo malo strpljenja, mislimo da ćemo s akceleracijskim dozama Pfizerovog cjepiva uspjeti dosegnuti cilj od 50 posto procijepljene populacije do ljeta’, kazao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...