Čeka se nalaz obdukcije muškarca preminulog nakon cijepljenja AstraZenecom, sinoć održan hitan sastanak

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je u srijedu da joj je stigla prijava sumnje na nuspojavu sa smrtnim ishodom kod cjepiva AstraZenece u 33-godišnje osobe, koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja. Sinoć je održan hitan sastanak predstavnika HALMED-a, šefa HZJZ-a Krunoslava Capaka i ministra zdravstva Vilija Beroša.

HALMED je trenutno u kontaktu sa zdravstvenom ustanovom u kojoj se slučaj dogodio kako bi se u što kraćem roku dostavila sva medicinska dokumentacija na temelju koje bi se mogla provesti ocjena uzročno-posljedične povezanosti, naveli su u priopćenju.

“U prijavi je navedena trombocitopenija i krvarenje, međutim, prijava je vrlo oskudna te ne sadrži dokumentaciju o uzroku smrti, kao ni o tijeku i razvoju događaja koji su doveli do smrtnog ishoda. U što skorijem roku očekujemo zaprimanje zatražene medicinske dokumentacije, uključujući otpusno pismo, a naknadno i nalaz obdukcije koja je u tijeku”.

Hitni je sastanak sazvan jer se javila bojazan da bi ovaj slučaj mogao biti sličan nekima od slučajeva koji su prijavljivani u Europi, vezano uz poremećaje krvi, javlja Index. U ovom se slučaju, međutim, ne sumnja na stvaranje krvnih ugrušaka, nego na manjak trombocita, krvnih stanica koje sudjeluju u zgrušavanju krvi. Smanjenje broja trombocita se također spominjalo u Europi kao moguća posljedica cijepljenja AstraZenecom.

Na sastanku je usuglašeno da će se za ocjenu slučaja smrti 33-godišnjaka pričekati obdukcija koja će biti završena danas tijekom dana. Nakon nje bi trebao biti jasniji uzrok smrti muškarca.

Podsjetimo, Hrvatska je jedna od zemalja koje nisu zaustavile cijepljenje AstraZenecom. To je učinilo otprilike pola zemalja Europske unije zbog sumnji na to da bi pojave krvnih ugrušaka nakon cijepljenja mogle biti povezane s cjepivom AstraZenece.

Premijer Andrej Plenković jučer je izjavio kako nema dokaza koji bi Hrvatsku naveli na prekid cijepljenja AstraZenecom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...