Cjepivo Pfizera i BioNTecha neutralizira brazilsku varijantu koronavirusa, potvrdila najnovija studija

Cjepivo proizvođača Pfizer i BioNTech protiv Covida-19 uspjelo je neutralizirati novu varijantu koronavirusa koja se ubrzano širi u Brazilu, pokazala je laboratorijska studija objavljena u časopisu New England Journal of Medicine u ponedjeljak.

Studija navodi da je krv osoba koje su primile Pfizer/BioNTechovo cjepivo neutralizirala umjetnu verziju virusa koja je sadržavala  iste mutacije u šiljku koju u sebi ima i visoko zarazna, P.1 verzija koronavirusa koja je otkrivena u Brazilu.

Znanstvenici u studiji navode kako je neutralizirajuća sposobnost bila otprilike jednaka onoj koju je njihovo cjepivo imalo na prethodnu, manje zaraznu varijantu virusa od prošle godine.

Šiljak, kojeg virus koristi kako bi ušao u čovjekove stance, primarna je meta mnogih cjepiva protiv Covida-19.

U prethodno objavljenim istraživanjima, Pfizer je otkrio kako je njihovo cjepivo neutraliziralo i druge zaraznije varijante virusa, britansku i južnoafričku varijantu, iako se pokazalo da južnoafrička varijanta može smanjiti razinu antitijela koja se stvaraju nakon cijepljenja.

Pfizer je ustvrdio da vjeruje kako je vrlo vjerojatno da njihovo trenutno cjepivo štiti protiv južnoafričke varijante virusa. Ipak, ta tvrtka planira testirati eventualni učinak treće doze cjepiva kao i testirati preoblikovanu verziju cjepiva, namijenjenu borbi s tom varijantom kako bi se bolje razumjela imunološka reakcija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...