Crkva je protiv njega; Uskoro u EU stiže još jedno cjepivo koje ima veliku prednost

Cjepivo kompanije Johnson & Johnson već je odobreno u SAD-u. Jednostavno je za skladištenje i štiti od brazilskog i južnoafričkog soja virusa. Uskoro bi trebalo biti odobreno i u Europskoj uniji.

Odluka Europske agencije za lijekove očekuje se još u tekućem mjesecu. Tako će cjepivo Johnson & Johnson po svemu sudeći biti četvrto odobreno u Europskoj uniji, nakon cjepiva Pfizer/BioNTecha, Moderne i AstraZenece.

Alemka Markotić jučer je u Dnevniku Nove TV najavila kako će kod nas početkom travnja krenuti isporuka cjepiva proizvođača Johnson & Johnson, kojega je Hrvatska naručila 900 tisuća doza.

Američka agencija za lijekove odobrila je Johnson & Johnson još krajem veljače. Pri tome su brojke unosile određenu nedoumicu – u trećoj fazi ispitivanja su ova cjepiva imala efikasnost od 66 posto u sprječavanju umjerenih i teških oblika oboljenja od covida-19, piše Deutsche Welle, prenosi Index.

Razlog zašto je vrijednost manja nego kod prethodno odobrenih cjepiva su vjerojatno nove mutacije virusa kojih nije bilo za vrijeme testiranja drugih cjepiva.

Kliničke studije pokazuju da je cjepivo Johnson & Johnsona djelotvorno i protiv brazilskog i južnoafričkog soja virusa. U Velikoj Britaniji to cjepivo još nije korišteno, pa se ne zna mnogo o njegovoj efikasnosti protiv britanske varijante virusa.

Cjepivo Johnson & Johnson ima jednu veliku prednost – daje se samo jedna doza, ponovno cijepljenje nije potrebno. Tako se može mnogo brže i mnogo više ljudi zaštititi.

Biskupska konferencija SAD-a pozvala je katolike da pri izboru cjepiva protiv korone, ako je moguće, izbjegavaju proizvod kompanije Johnson & Johnson, zato što su u razvoju i proizvodnji tog cjepiva korištene stanice iz tkiva pobačenih fetusa.

Slične poruke američki biskupi su slali u prosincu u vezi s cjepivom AstraZenece, piše DW.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...