CRO Demoskop: HDZ-u i SDP-u blagi pad podrške, Domovinski pokret ispred Mosta! Plenković i Milanović na vrhu i pozitivaca i negativaca

Vladajuća stranka ostaje prvi izbor s 27 posto, ali HDZ već treći mjesec zaredom od početka godine bilježi pad rejtinga.

Isti trend, s nešto manjim padom, vidljiv je i kod SDP-a (19.5 posto) koji je sad već tradicionalno na drugoj poziciji.

Pokazuju to rezultati novog istraživanja CRO Demoskop za RTL.

Prava bitka vodi se za treću poziciju na kojoj je i u ožujku platforma Možemo! – nešto iznad 8 posto.

Za vratom joj puše Domovinski pokret (7.5%), sada bez Miroslava Škore u imenu. Ta je opcija, uz rast rejtinga, ovoga mjeseca pretekla Most (7.2%).

Stranka preminulog gradonačelnika Milana Bandića (2.1%), koja bi njegovu aktualnu zamjenicu mogla kandidirati za gradonačelnicu, bilježi rast. Raste i Fokus (1.5%) koji je utrostručio rejting iz veljače.

Nešto slabiji je rejting Centra (1.4%) koji bilježi pad, slijede Čačićevi Reformisti (1.2%), pa Živi zid (1.2%), koji više nije parlamentarna opcija.

HSS (1.1%) Kreše Beljaka pada, građani očito nisu impresionirani novom akvizicijom u Splitu Sinišom Vucom, koji je njihov kandidat za gradonačelnika. Pada i IDS (1.1%), a bazen neodlučnih ostaje važan, moguće i presudan – gotovo 16 posto.

Milanović smijenio Plenkovića na vrhu ljestvice najpozitivnijih

S trona ljestvice najpozitivnijih predsjednik je smijenio premijera. Zorana Milanovića, koji je trenutno u novom obračunu oko čelnog čovjeka Vrhovnog suda, najviše ispitanika, 18 posto, smatra najpozitivnijim političarom.

Da je to premijer Plenković poručuje manje od 16 posto ispitanika, što je 4 postotna boda manje nego u veljači. Trend pada osobnog rejtinga premijera vidljiv je četvrti mjesec zaredom. Iako u istom razdoblju raste rejting kandidatu za gradonačelnika Zagreba, Tomislav Tomašević (3.9%) i dalje je daleko od vodećeg dvojca. Baš kao i predsjednik SDP-a Peđa Grbin (3.4%).

Nešto bolji rejting imaju čelnici dvaju desnih opcija, Domovinskog pokreta (2.5%) i Mosta (2%), koji se nisu uspjeli dogovoriti oko zajedničkog izlaska na lokalne izbore. Tek iza njih je ministar financija Zdravko Marić (1.5%), dok je Nitko (22.2%) građanima još privlačniji nego prošlog mjeseca.

Najnegativniji Plenković

Nešto češće nego tada građani poručuju da im je najnegativniji političar premijer Plenković; tako ga vidi gotovo četvrtina ispitanika. Da je to predsjednik Milanović poručuje 12.5 posto, gotovo 4 postotna boda više nego u veljači.

Manji rast negativnog doživljaja vidljiv je kod Miroslava Škore (4.4%) koji želi biti i gradonačelnik Zagreba, a češće je negativnu ocjenu dobio i predsjednik sabora (4%).

Slijede Tomislav Ćorić (2.8%), Milorad Pupovac (2.6%) pa Hrvoje Zekanović (1.6%). U neprestižnih top deset još su i prvi čovjek Nacionalnog stožera, bivša predsjednica, Nikola Grmoja i Tomislav Tomašević, a i dalje je dosta građana koji poručuju: svi su negativni (11%).

Ocjene predsjednika, vlade i sabora

Moguća posljedica su i ocjene ureda predsjednika, vlade i sabora: trojka i dvije dvojke, s tim da je u ožujku kod svih vidljiv pad prosječne ocjene.

Društveni optimizam

Pesimizam oko smjera kretanja zemlje blago je pao, ali i dalje gotovo 70 posto građana smatra da idemo u pogrešnom smjeru.

Nešto više od dva mjeseca uoči lokalnih izbora, kao rezultat pretkampanje, pandemije koja traje i cijepljenja koje se propagira iako cjepiva nema dovoljno, manje od petine građana smjer ocjenjuje dobrim.

Napomena: Istraživanje je za RTL provela agencija Promocija plus na uzorku od 1300 ispitanika od 2. do 4. ožujka 2021. godine. Standardna greška uzorka je +/- 2.7 posto, uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...