Direktor firme sa zadarskog područja zatajio 88 milijuna kuna, ilegalno uvozio duhansku sirovinu

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru je 11. ožujka 2021., nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1955.) zbog počinjenja kaznenih djela utaje poreza ili carine iz Kaznenog zakona i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, te kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Okrivljeniku se stavlja na teret da od 23. veljače 2017. do 1. svibnja 2018. u Kolanu i na području Zadarske županije, kao direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva, u nakani da njegovo trgovačko društvo izbjegne plaćanje poreza i carina velikih razmjera, neplaćanjem poreza na dohodak, poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit te carinskih obveza trošarina, u podnesenim prijavama poreza na dodanu vrijednost za ožujak i travanj 2017. godine nije iskazao izlazne račune, ispostavljene drugim trgovačkim društvima, a koji su plaćeni njegovom društvu, niti je račune knjižio u poslovnim knjigama svog društva.

Tereti ga se da je provedena plaćanja temeljem isporučene robe neistinito u dnevniku knjiženja društva prikazao kao da se radi o danim zajmovima tih društava njegovom društvu, a sve opisano je imalo za posljedicu manje obračunati i plaćeni porez na dodanu vrijednost u iznosu od 93.839,17 kuna.

Tereti ga se i da nije prijavio i ishodio pravomoćno odobrenje za poslovanje duhanskom sirovinom zbog čega njegovo društvo nije uvedeno u registar trošarinskih obveznika, pa je tako bez potrebitog odobrenja od 6. travnja do 22. rujna 2017. u Republiku Hrvatsku, u više navrata od trgovačkih društava iz Slovenije i Grčke nabavio duhansku sirovinu te poslovao s duhanskom sirovinom u ukupnoj količini od 111.672,000 kilograma.

Tereti ga se da je na opisani način nezakonito raspolagao duhanskom sirovinom, koja je na količinu od 111.672,000 kilograma od strane carinske uprave naknadno utvrđena tijekom provođenja nadzora zakonitosti poslovanja trošarinskim proizvodima u njegovom društvu (ukupni iznos od 67.003,200,00 kuna) te je navedeni iznos trošarine, propustio obračunati i platiti, što sve nije evidentirao u poslovnim knjigama društva.

Tereti ga se da nije iskazao u podnesenim mjesečnim prijavama poreza na dodanu vrijednost na temelju kojih je od svibnja do prosinca 2017. godine bio dužni iskazati obvezu poreza na dodanu vrijednost prema poreznoj upravi.

Okrivljenika se tereti da je tijekom cijele 2017. godine u dostavljenim mjesečnim prijavama poreza na dodanu vrijednost neistinito iskazivao kako njegovo društvo nije imalo stjecanja i otuđenja dobara, što je za posljedicu imalo manje plaćeni porez na dodanu vrijednost u iznosu od 17.575.141,63 kuna.

Ujedno, za 2017. godinu nije utvrdio obvezu poreza na dobit niti podnio godišnju prijavu poreza na dobit za iznos od 191.844,09 kuna, niti je platio porez na svoj dohodak za 2017. godinu u iznosu od 84.614,84 kune, oštetivši proračun Republike Hrvatske ukupno za 88.085.740,77 kuna.

Tereti ga se i da od 01. siječnja do 31. prosinca 2017. kao direktor i odgovorna osoba trgovačkog društva nije ustrojio vođenje poslovnih knjiga, tako da nije vodio dnevnik, glavnu knjigu i pomoćne knjige, niti je sastavljao temeljene financijske izvještaje i bilancu, račun dobiti i gubitaka, prijavu poreza na dobit, izvještaj o novčanom toku, izvještaj o promjenama kapitala i bilješke uz financijske izvještaje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...