Dukić: “U 2022. godini konačno zatvaramo odlagalište otpada u Diklu”

Gradonačelnik Branko Dukić i župan Božidar Longin posjetili su gradilište budućeg Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje.

Zajedno s dogradonačelnikom Benkovca Tomislavom Klaricom izrazili su zadovoljstvo zatečenim stanjem na gradilištu, koje bi trebalo biti aktivno do druge polovice 2022. godine, kada je predviđen rok dovršetka radova.

Do danas imamo osam građevinskih dozvola i to za pristupnu cestu koja vodi od CGO-a do županijske ceste, trafostanicu, upravnu zgradu, reciklažno dvorište građevinskog otpada, reciklažno dvorište otvorenog tipa, odlagalište inertnog otpada, natkriveno skladište i transportni centar. Preostaje, dakle, ishoditi još građevinske dozvole za postrojenje mehaničko-biološke obrade otpada, ulazno-izlaznu zonu, odlagalište za neopasni otpad, područje za obradu oborinskih voda i odlagališnog plina, rekao je Dino Perović, direktor tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom Zadarske županije, kojoj je povjerena provedba ovoga projekta.

Ciljevi i očekivani rezultati projekta su uspostava cjelovitog sustava gospodarenje otpadom u Zadarskoj i južnom dijelu Ličko-senjske županije, smanjenje štetnih utjecaja na okoliš i uspostava samoodrživog sustava gospodarenja komunalnim otpadom.

Zadovoljan viđenim na gradilištu CGO-a bio je zadarski gradonačelnik Branko Dukić.

Tijekom iduće godine konačno zatvaramo odlagalište otpada u Diklu i od iznimne je važnosti da projekt izgradnje Centra za gospodarenje otpadom bude završen u predviđenom roku. Zadovoljan sam dinamikom radova i nakon preduge natječajne procedure možemo već danas vidjeti konkretne obrise budućeg Centra. U suradnji s Fondom za zaštitu okoliša provodimo postupke nabave spremnika za odvojeno prikupljanje otpada, prvi su već prošle jeseni distribuirani za prvih tisuću domaćinstava, a tijekom ove godine još 19.300 zapremine 240 litara. Dakle, Zadar će spremno dočekati početak rada ovog Centra. Već u ovoj fazi smo u značajnoj prednosti u odnosu na veliku većinu hrvatskih gradova, ali posao treba dovršiti čim prije kako bismo odmah krenuli u sanaciju odlagališta Diklo. Za taj projekt dovršavamo svu potrebnu dokumentaciju i otvaranjem Centra nesmetano krećemo u konačno zatvaranje i sanaciju deponija u Diklu, istaknuo je Dukić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...