Dvoje članova zbora iz Arbanasa hospitalizirano zbog zaraze; Izvida nije bilo, Babić: “Primili smo e-mail, ali nismo imali temelje za postupanje”

Kako je Antena Zadar prva pisala, u crkvi u Arbanasima navodno je došlo do grubog kršenja epidemioloških mjera i zabrana, što je za posljedicu imalo širenje zaraze među župljanima, od kojih je dvoje, saznajemo u zajednici, hospitalizirano zbog komplikacija.

Mene i mnoge članove ljuti izjava iz župnog ureda da netko namjerno plasira laži. Nitko nema interesa lagati u ovako ozbiljnoj situaciji. Tko god da je reagirao i javno istupio, učinio je to za dobrobit društva. Nema tu nikakvih obmana, ovdje se samo radi o zdravom razumu. Također, izjava da se zbor nije sastajao i da nitko ne može potvrditi takvu informaciju, krajnje je smiješna. Za svakog katolika, pa tako i za svećenika, ne zaboravimo, laž spada u sedam smrtnih grijeha. Svi mi koji idemo u arbanašku crkvu jako dobro znamo sve detalje. Sama Alemka Markotić je građane koji se ne pridržavaju reda nazvala bioteroristima, tako da se nitko iz zbora i župe nema pravo ljutiti te napadati one koji se zakona drže, kaže nam naša sugovornica od koje doznajemo je dvoje zaraženih uslijed komplikacija završilo na bolničkom liječenju.

Sjetimo, prije tjedan dana mještanin upoznat sa situacijom posvjedočio je kako je čak sedam obitelji, najmanje 20 pojedinaca, zaraženo zbog neodgovornosti nekih članova crkvene zajednice. Isti su se, unatoč zabrani zborskog pjevanja, navodno redovito sastajali na probama.

Dok oni bahati izjavljuju da je prehlada gora od ovoga, u isto vrijeme dvoje njihovih kolega leži bolnici. Već ako su se i održavali nastupi i dogodilo se što se dogodilo, bio bi red da je prvozaraženi odmah obavijestio voditelja zbora, kako bi se ostali mogli pripazili. Toliko o kolegijalnosti, kaže sugovornica ljutita i na izjave koje ovih dana stižu od nadležnih.

Navode gospodina Vickovića da se lokalna transmisija nije dogodila lako je provjeriti u suradnji Stožera i epidemiološke službe te naravno popisom imena članova zbora. Pošto se i Stožer i župa prave ludi, od toga neće biti ništa. Mi iz mjesta točno znamo tko je zaražen, mnogima je već izolacija i prošla. Pošto se stalno mijenjaju kriteriji, 14 dana, pa 10 dana izolacije od prvih simptoma, nitko ne može sa sigurnošću tvrditi da je netko kršio izolaciju. No, to sada više nije ni bitno. Najbitnije je da dvoje hospitaliziranih ozdrave. Za razliku od ovih koji su Covid prohodali, koji optužuju druge za obmanu, njima korona nije šala, zaključuje sugovornica iz Arbanasa.

Stožer kaže da nije bilo postupanja

Naš prvi sugovornik, čovjek koji je prije tjedan dana istupio u javnost s ovom pričom, više ne želi komentirati situaciju. Kratko nam kaže da se pisanim putem obratio gradskom Stožeru, no povratnu informaciju nije dobio.

Je li bilo postupanja po primitku e-maila, upitali smo Antu Babića, načelnika Stožera civilne zaštite Grada Zadra.

Ne negira da je zaprimio elektroničku poštu zabrinutog Arbanasa, no sadržaj iste, tvrdi, nije bio validan.

E-mail nema formu prijave. Građanin u njemu piše da je nakon objave članka na Anteni Zadar vidio osobu preko koje se navodno proširila zaraza da s nekim kamionima radi oko kuće te da je čuo da taj čovjek šeće po kvartu i da mi s njim porazgovaramo. Mi nemamo popis zaraženih osoba, to rade epidemiolozi. Da je u prijavi pisalo kako saznaje da se u crkvi pjeva ili okuplja prevelik broj ljudi, postrojba bi izašla na teren. Jednostavno, pričao je paušalno. Nama građani često prijavljuju nepravilnosti, primjerice da je gužva u nekom kafiću, da se krše mjere. Tada ja zovem Matu Lukića i on pošalje svoju postrojbu na lice mjesta. Dolazimo i u vjerske objekte, kada su mise. Pričamo i sa svećenicima i vjernicima, odgovara nam Babić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...