Francuski premijer proglasio treći val pandemije covida-19

Francuska na dan ima više od 25 tisuća novih slučajeva, prvi put od 20. studenoga i ušla je u treći val pandemije koronavirusa, rekao je premijer Jean Castex u utorak te dodao da je spreman primiti AstraZenecino cjepivo kad se potvrdi da je sigurno.

Francuska je u utorak imala gotovo 30.000 slučajeva novozaraženih, odnosno 4,5 posto više u odnosu na prošli utorak i najbrži tjedni rast u mjesec i pol.

Na intenzivnoj njezi trenutno je 4239 pacijenata, 20 više nego jučer, što je rekord u protekla četiri mjeseca. Umrlo je 91.170 ljudi.

Sve veći broj novih slučajeva stvara i sve veći pritisak na zdravstveni sustav, a dio stručnjaka tvrdi kako se to može zaustaviti samo novim općim zatvaranjem.

Kao i druge države Europske unije, Francuska je daleko iza predvodnika po broju cijepljenih, država poput SAD-a, Velike Britanije ili Izraela.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i dalje se nada ubrzanju cijepljenja stanovništva kako bi se izbjeglo treće zatvaranje na razini države, no privremena obustava cijepljenja AstraZenecom mogla bi ugroziti njegovu strategiju, prenosi Reuters.

Francuska je, kao i niz europskih zemalja poput Italije i Njemačke, zaustavila cijepljenje AstraZenecom zbog niza slučajeva tromboze kod ljudi koji su primili to cjepivo.

Castex je u utorak rekao da se planira cijepiti cjepivom AstraZenece kad Europska agencija za lijekove potvrdi da je ono sigurno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...