GALERIJA Posjet novoizgrađenom Centru za kreativne industrije na Relji

Župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić u pratnji ravnateljice ustanove INOVAcija Katarine Colić i njezine zamjenice Vedrane Kevrić posjetili su novoizgrađeni Centar za kreativne industrije na Relji.

Novi specijalizirani poduzetnički inkubator svojim će korisnicima staviti na raspolaganje tri opremljene sale za sastanke, coworking prostor, multimedijalnu dvoranu s audio i video sustavom te sustavom scenske rasvjete, tonski studio i opremu za terensko snimanje. U njemu se nalazi ukupno 12 ureda od kojih će sedam biti namijenjeno poduzetnicima iz kreativnog sektora, poput IT-a i audiovizualne industrije.

Nositelj projekta Centra za kreativne industrije je županijska ustanova INOVAcija, a ukupna vrijednost projekta je 30 milijuna kuna, od čega je iz Europskog fonda za regionalni razvoj osigurano 20 milijuna kuna te od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja 2 milijuna kuna. Ostatak sredstava osigurala je Zadarska županija.

Centar za kreativne industrije jedan je od najznačajnijih projekata u kojem je Zadarska županija partner, a kao što znate, nositelj je naša županijska agencija INOVacija.

Posebno nas veseli da je riječ o projektu financiranom sredstvima iz fondova Europske unije, za čiju je realizaciju ustanovi INOVAcija, iz Europskog fonda za regionalni razvoj bespovratno odobreno 20 milijuna kuna. To je treća zgrada poslovne infrastrukture koja je na području Zadarske županije izgrađena u posljednjih godinu dana, nakon Centra za razvoj i edukaciju u Poličniku te Poduzetničkog inkubatora u Biogradu. Ukupno je za tri spomenuta objekta osigurano 60 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Projekt je od velike važnosti za cijelu Zadarsku županiju, ali i za grad Zadar, koji će na ulazu u sam centar dobiti jednu modernu i atraktivnu zgradu, kazao je župan Božidar Longin i pohvalio dosadašnje korištenje sredstava iz EU fondova.

Zadarska je županija kao ključan alat u ostvarenju svojih strateških projekata prepoznala EU fondove, a ovo je jedan od konkretnih primjera korištenja europskih sredstava za razvoj gospodarske konkurentnosti i inovativnosti. Želimo “pametnu” županiju, u skladu sa smjernicama EU-a, te je upravo sektor inovacija, kreativne i IT industrije jedan od onih gdje želimo napraviti iskorak, a zbog toga je na kraju krajeva i osnovana županijska agencija INOVAcija. Iskoristio bih priliku i pohvalio Filmski ured Zadar koji će u Centru za kreativne industrije pronaći svoj novi dom. Zadarski ured od početka djelovanja podržao je 77 projekata snimanja, od brojnih serija, realityja, reklama, glazbenih spotova…, i time apsolutno opravdao svoje osnivanje. S jedne strane prednost je izravna turistička promidžba lokacija koje nakon emitiranja postaju popularno odredište putovanja za gledatelje, a s druge strane benefiti koje donosi svaki projekt snimanja zasebno – lokalna sredina profitira na svim razinama; značajna sredstva ulažu se u smještaj, hranu, osiguranje, prijevoz, dozvole za snimanja, koncesijska odobrenja, statiste, filmske profesionalce, najam privatnih posjeda…, zaključio je Longin.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...