Hrvatska do 2030. mora otvoriti 200 tisuća radnih mjesta i zaposliti 75 posto odraslih

Hrvatskoj je cilj do 2030. zaposliti 75 posto odraslih, a sada je na 66 posto i dnu Europske unije, piše u subotu Večernji list

Portugalsko predsjedništvo Vijeća EU u svibnju organizira sastanak na vrhu posvećen socijalnim pitanjima te se očekuje da će na toj sjednici Europska unija prihvatiti nove socijalne ciljeve koje treba ispuniti do kraja ovog desetljeća. Jedan od glavnih ciljeva je da 2030. bude zaposleno barem 78 od 100 osoba u dobi od 20 do 64 godine.

Svakoj državi članici prepušteno je da postavi svoje ciljeve i Hrvatska u tom dijelu puca visoko – naš je cilj da do kraja 2030. zaposlimo 75 posto odraslih u dobi od 20 do 64 godine, što je osjetno iznad trenutačnih prosječnih razina u EU.

Tvrtke će morati objavljivati plaće muškaraca i žena, a svi će radnici imati pravo znati kolika je plaća njihovih kolega

Da bi se to ostvarilo, Hrvatska bi do kraja desetljeća morala otvoriti dvjesto tisuća novih radnih mjesta te bi ukupan broj zaposlenih u spomenutoj radnoj dobi bio nešto iznad 1,8 milijuna osoba!

U ovo desetljeće Hrvatska ulazi kao treća najlošija članica EU s udjelom zaposlenosti u odrasloj populaciji od samo 66 posto. Lošiji od Hrvatske samo su Grčka i Italija, gdje je taj udio nešto iznad 60 posto, a još jedino Španjolska ima stopu zaposlenosti nižu od 70 posto.

Pri vrhu su Švedska, gdje rade 82 od 100 odraslih, zatim Njemačka gdje je taj udio 80 posto, ali tik uz Nijemce su Češka i Estonija koje su bolje i od Nizozemske. Slovenija je već sada po zaposlenosti na 76 posto, gdje bismo mi željeli biti za deset godina, kao i Bugarska (75), a Slovačka ima udio od 73 posto.

Uz novi ciljni udio zaposlenih, EU želi barem 60 posto svih odraslih vratiti u školske klupe, odnosno omogućiti im neki oblik osposobljavanja i doškolovanja svake godine.

Sve bi to trebalo smanjiti broj osoba u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti za najmanje 15 milijuna osoba.

Inače, udio takvih osoba se po državama kreće između 10 posto u najboljoj Češkoj do 24 posto u Rumunjskoj. U Hrvatskoj se u opasnoj zoni nalazi 18 posto populacije, donosi Jutarnji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...