Hrvatski stručnjaci: “S pandemijom ćemo se boriti još najmanje godinu dana, možda i dulje”

Procijepljenost je niska, broj zaraženih raste, pojavljuju se nove zaraznije i opasnije varijante virusa. U Otvorenom HRT-a razgovaralo se o pandemiji.

Cirkulacija iz obitelji u mjesto rada 

Marija Bubaš, dr. med., pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo rekla je da raste broj zaraženih, ali da je taj broj cijelo vrijeme tinjao, te da se samo jedan dio može pripisati popuštanju mjera.

– Trenutačno smo došli do maksimuma što se tiče popuštanja mjera, rekla je dodavši da su najviše dominantna obiteljska okupljanja, zanemarivanje simptoma, kasno javljanje obiteljskim liječnicima i cirkulacija iz obitelji u mjesto rada, pa u školu, vrtić…

– Ne želimo porast daljnjeg broja novozaraženih, pa samim time i broj hospitaliziranih i smrtnih slučajeva. Sve se to prati s odmakom od tri tjedna i bilo bi dobro da se tu pronađe balans između napretka cijepljenja i pridržavanja mjera, dodala je.

Istaknula je da je trenutna situacija bolja nego što će biti sutra, a lošija nego je bila jučer, a opet da je donekle bolja nego što smo imali u studenom i prosincu.

– Mjere koje smo imali tada postigle su svoj rezultat. Bolje je suzdržavati se nego imati strože mjere, rekla je Bubaš.

Luka Čičin-Šain, virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja Braunschweig, rekao je da došlo do opuštanja mjera jer su vlade pod pritiskom javnosti.

– Ovaj virus djeluje na to kako se ponašamo i ako dolazi do veće komunikacije među ljudima, dolazi do većih mogućnosti da se virus više širi.

Očekivanja od pandemije

– Problem je što imamo varijante koje su opasnije, ali imamo cjepivo i nadam se da ćemo ovu pandemiju ostaviti iza sebe za godinu-dvije, rekao je Čičin-Šain.

Igor Francetić, klinički farmakolog, Centra za ekspertnu medicinu pak smatra da će ovo trajati godinama i da iako imamo cjepiva, ona ne rješavaju problem.

– Svi se trebamo ponašati odgovorno, pa i oni koji su cijepljeni, naglasio je.

– Teško je biti vidovit, ali trajat će do sljedećeg ljeta sigurno, rekla je Bubaš.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...