HZJZ objavio nove upute; Mijenjaju se pravila za one koji su Covid preboljeli ili su se cijepili

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) je objavio revidirane preporuke o prioritetima za testiranje na koronavirus te nova pravila za osobe koje su preboljele COVID-19 ili su cijepljene.

Prema novim preporukama HZJZ-a, produljuje se izuzetak od testiranja i karantene za sve oni koji su preboljeli koronavirus ili su se protiv njega cijepili. Tako sada umjesto tri mjeseca, u karantenu i na testiranje nije potrebno ići šest mjeseci nakon preboljenja ili cijepljenja.

HZJZ je objavio i kako je britanska varijanta virusa uklonjena s popisa varijanti za koje karantena traje 14 dana i za koje je obvezno testiranje po završetku karantene.

Ostala pravila nisu se mijenjala pa se tako sve bliske kontakte oboljelog upućuje u zdravstveni nadzor u karanteni/samoizolaciji. Bliske kontakte koji su dio kolektiva u kojem je važno procijeniti proširenost infekcije ili rade s vulnerabilnom populacijom preporučljivo je testirati PCR testom ili brzim antigenskim testom unutar pet dana od izlaganja.

Ipak, postoje i neke iznimke. Ako se na temelju anamneze ili rezultata screening testa za nove varijante posumnja da je bolesnik zaražen varijantom virusa s većim potencijalom širenja, karantena kontakata traje 14 dana od zadnjeg kontakta sa zaraženom osobom. Bliske kontakte osoba za koje se sekvenciranjem utvrdi da su zaraženi varijantom koja izaziva zabrinutost, treba testirati na zadnjeg dana karantene. Trenutno se to odnosi na brazilsku i južnoafričku varijantu virusa. Detaljne preporuke o postupanju s kontaktima zaraženih osoba možete pročitati na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...