Istraživanje među mladim ljudima potvrdilo: Ovisnost o mobitelima ozbiljno remeti san

Studija, objavljena jučer u časopisu Frontiers in Psychiatry, proučavala je upotrebu pametnih telefona među 1043 učenika u dobi od 18 do 30 godina na londonskome King’s Collegeu, javlja CNN.

Studenti su ispunjavali dva upitnika o kvaliteti spavanja i korištenju pametnih telefona. Koristeći ljestvicu od 10 pitanja koja je razvijena za procjenu ovisnosti o pametnim telefonima kod djece, gotovo 40 posto studenata kvalificiralo se kao “ovisni o pametnim telefonima”.

Korištenje mobitela noću utječe na dnevni umor

Glavna autorica studije Sei Yon Sohn i koautori napisali su da je kasnije vrijeme korištenja telefona značajno povezano s ovisnošću, a upotreba nakon 1 sat ujutro donosi trostruko povećani rizik. Studenti koji su prijavili dužu upotrebu mobitela, prijavili su i lošu kvalitetu spavanja.

To se podudara s prethodnim studijama koje su tvrdile da je prekomjerna upotreba pametnih telefona noću povezana s poteškoćama s uspavljivanjem, kraćim snom i dnevnim umorom. Upotreba pametnih telefona blizu vremena za spavanje odgađa cirkadijski ritam, uobičajeni tjelesni sat spavanja i buđenja.

Izbjegavajte plavo svijetlo barem 1 sat prije spavanja

“Prvo pravilo je da nema kompjutera, telefona najmanje jedan sat prije spavanja” kazao je doktor Vsevolod Polotsky s John Hopkinsa. “To je zato što bilo koji izvor svjetlosti s LED spektrom može suzbiti razinu melatonina. Melatonin ili hormon spavanja izlučuje se u 24 satnom ritmu. Noću spavamo bolje jer razina melatonina dosegne vrh.”

Autori priznaju ograničenja svoje studije jer je to samo studija presjeka, ali kažu ako se ovisnost o pametnim telefonima čvrsto utvrdi kao fokus kliničke zabrinutosti, oni koji koriste telefone iza ponoći ili ih koriste više od 4 sata dnevno, vjerojatno će biti izloženi velikome riziku.

Na društvene mreže idite samo na kompjuteru

Ovisnost o mobitelima poznata je kao nomofobija, strah da nećete moći koristiti svoj mobitel ili drugi pametni uređaj. Ako vam se čini da ste ovisni o svome telefonu, stručnjaci imaju nekoliko prijedloga. Odredite vremenska ograničenja. Prvo isključite telefon u određeno doba dana, kada ste na sastancima, večeri, igrate se s djecom, vozite.

Uklonite aplikacije kao Facebook ili Twitter i prijavite se na njih samo s kompjutera. Pokušajte vrijeme koje provedete na pametnom telefonu zamijeniti zdravijim aktivnostima. Ima li vaš telefon opciju grayscale mode, koristite je, crno-bijela slika je manje privlačna. Ne nosite telefon u krevet. Starinska budilica je bolji alarm, prenosi Telegram.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...