Istraživanje; Samo jedan od 20 Hrvata glača, a jedan od 10 pere podove isključivo ili češće od partnerice

U sklopu kampanje ‘Ravnopravnost je bolja za sve’, kojom IKEA obilježava Međunarodni dan žena, agencija Ipsos provela je istraživanje o utjecaju pandemije i rada od kuće na podjelu kućanskih obveza.

Rezultati istraživanja su pokazali da je 2/3 građana tijekom pandemije iskusilo rad od kuće, ali se za 70 posto parova situacija oko podjele kućanskih obveza nije promijenila.

Tako teže kućanske poslove, kao što su pranje podova i kupaonice ili glačanje i dalje isključivo ili češće rade žene. Primjerice, 88 posto žena i svega 5 posto muškaraca tvrdi da glača isključivo ili češće u odnosu na partnera/icu. Neravnopravnost raste s dobi žena, pa tako mlađe žene kuhaju i glačaju manje u odnosu na starije.

Više od polovica muškaraca i tek 3 posto žena tvrdi da njihov/a partner/ica radi više kod kuće jer je u tome vještija/i, a jedini kućanski posao u kojem ravnopravno sudjeluju žene i muškarci je kupovina namirnica.

S druge strane, istraživanje je pokazalo da muškarci isključivo ili češće od svojih partnerica mijenjaju žarulje, obavljaju sitne popravke kod kuće, kontaktiraju servisera ili, pak, iznose smeće. Tako, primjerice, 9 od 10 muškaraca i svega 1 od 10 žena tvrdi da mijenja žarulje češće ili isključivo u odnosu na partnera/partnericu. Pritom mlađi muškarci češće kuhaju i čiste od starijih.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...