Kao voditelj prodajno servisnog centra zatajio plaćanja kupaca, prisvojio preko 180 tisuća kuna

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1973.) zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Okrivljenika se tereti da je od 21. siječnja do 31. svibnja 2017., obavljajući poslove voditelja prodajno-servisnog centra trgovačkog društva, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi, izradio četrdeset bezgotovinskih računa i računa otpremnica na ime deset kupaca iako su kupci po tim računima robu platili u gotovini zbog čega im je bio dužan izraditi gotovinski račun. Tereti ga se da je navedeno učinio u cilju da primitak novca zataji od računovodstva i odgovornih osoba trgovačkog društva u kojem je zaposlen. Taj novac u gotovini je, tereti ga se, koristio za vlastite potrebe, a takve bezgotovinske (transakcijske) račune u konačnici nije podmirio niti po istaku dospijeća prisvojivši si time iznos od 113.470,98 kuna, piše u optužnici.

Okrivljenika se također tereti da je izradio još dvadeset i šest bezgotovinskih računa na ime sljedećih deset kupaca iako ti kupci robu nisu naručili niti im je ona isporučena, pa je na temelju takvih lažnih bezgotovinskih računa izrađivao otpremnice i iz skladišta nepoznatim kupcima izdavao robu u vrijednosti od 68.603,56 kuna.

Tereti ga se da si je na taj način, od prodaje, pribavio protupravnu imovinsku korist, a trgovačkom društvu prouzročio štetu u istom iznosu, odnosno u ukupnom iznosu od 182.074,54 kuna.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...