Klima se mijenja; Ljeta će trajati od svibnja do listopada!

Klimatska kriza utječe na naš planet u tolikoj mjeri da bi ljeta na sjevernoj polutci mogla potrajati i do pola godine do 2100. godine, upozorili su znanstvenici.

To ne znači dulje izležavanje na suncu, već dramatične utjecaje na ljudsko zdravlje, poljoprivredu i ekologiju, piše Science alert.

Iako bi produljeno razdoblje sunčanog vremena u početku moglo zvučati privlačno, tako značajan pomak u godišnjim dobima može prouzročiti goleme poremećaje u ekosustavima koji su uravnoteženi s trenutnim vremenom i temperaturama.

Od dugih vrućih razdoblja i šumskih požara, pa sve do promjenjivih migracija životinja koje utječu na prehrambeni lanac, studija zaključuje da će se, ako se globalno zagrijavanje nastavi, rizici za čovječanstvo s vremenom samo pogoršati. Promjene su se već počele događati.

“Ljeta su sve dulja, a zime sve kraće i toplije zbog globalnog zatopljenja”, kaže oceanograf Yuping Guan iz Kineske akademije znanosti.

Znanstvenici su promatrali dnevne klimatske podatke od 1952. do 2011., obilježavajući dane s najtoplijih 25 posto temperatura tih godina kao ljetne mjesece, a one s najhladnijim temperaturama kao zimske mjesece.

Ljeta sve duža

Analiza je otkrila da se ljeto u prosjeku produljilo sa 78 na 95 dana od 1952. do 2011., a zima se skratila sa 76 na 73 dana. Proljeće i jesen također su se skratili, za devet, odnosno pet dana. Dok proljeće i ljeto počinju postupno ranije, jesen i zima počinju kasnije.

Utvrdili su da bi sjeverna polutka do 2100. godine mogla imati ljeto koje započinje početkom svibnja, a završava sredinom listopada, prenosi RTL.

To bi donijelo niz posljedica, a neke od njih su više vremena s alergenim peludom u zraku i daljnje širenje tropskih komaraca koji prenose bolesti.

“Brojne su studije već pokazale da promjena godišnjeg doba uzrokuje značajne rizike za okoliš i zdravlje”, kaže Guan.

Na temelju podataka prikupljenih od 1952. godine, mediteranska regija i Tibetanska visoravan doživjele su najviše promjena kada su sezonski ciklusi u pitanju, ali malo je vjerojatno da će bilo koji dio svijeta moći izbjeći udarce klimatskih promjena.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...