Krenuli radovi, u bivšoj crkvi sv. Nikole niče Centar za podvodnu arheologiju: “Izložit će se eksponati, urediti suvenirnica i knjižara…”

U ponedjeljak 15. ožujka 2021. godine počeli su građevinski radovi na obnovi kompleksa bivše crkve i samostana sv. Nikole u Zadru.

Ukupna vrijednost projekta je 29.985.487,36 kn od čega 85 posto predstavljaju bespovratna EU sredstva.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je u svibnju 2020. godine sa specifičnim ciljem povećanja zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine.

Planirano trajanje razdoblja provedbe projekta je od 1. svibnja 2020. do 31. prosinca 2022.  godine unutar kojeg će se opremiti nove prostorije Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju.

Projektom se tako planira obnoviti, prenamijeniti i valorizirati sveukupno pet prostornih jedinica na površini od 1.264,82 m2 neto korisne površine prostornih jedinica.

Tako je u prostoru bivše crkve sv. Nikole planirano osmisliti stalni prezentacijski i privremeni izložbeni prostor s eksponatima kao i uređenje višenamjenskog prostora za seminare, predavanja, koncerte i sl.

U prostorima prijemne zgrade uredit će se prostor namijenjen potrebama prijema, suvenirnice i knjižare novonastalog kompleksa MCPA u Zadru. Novoizgrađeni će paviljon služiti za održavanje edukativnih i znanstvenih demonstrativnih radionica za sve ciljane skupine kao i za prostor za seminare, prezentacije i interaktivne novonastale sadržaje.

Realizacijom ovog projekta grad Zadar će dobiti obnovljenu monumentalnu građevinu u povijesnom dijelu grada te će obogatiti kulturnu ponudu grada sa svrhom povećanja broja zaposlenih u turističkom sektoru kao i povećanje broja posjetitelja u zaštićenim nepokretnim kulturnim dobrima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...