Na Islandu tlo podrhtavalo 20 minuta, geolozi očekuju erupciju vulkana

Ove noći, nešto iza ponoći, na Islandu je zabilježeno podrhtavanje tla koje je trajalo čak 20 minuta.

Mada Islanđane već neko vrijeme pogađaju potresi, ovo podrhtavanje je bilo drugačije prirode te je vjerojatno povezano s mogućom erupcijom vulkana.

“Nešto iza ponoći, u 00:22, evidentirano je podrhtavanje tla koje je trajalo 20 minuta. Podrhtavanje je bilo slično onome zabilježenome 3. ožujka, s time da je tada trajalo nekoliko sati”, napisao je Islandski meteorološki zavod (IMO).

Već više od tjedan dana islandski Južni poluotok potresa niz podrhtavanja. Nakon potresa magnitude 5.7 koji je pogodio to područje 24. veljače, zabilježeno ih je još više od 2000.

Noćas je na Islandu evidentiran potres magnitude 5, s epicentrom 3 km jugozapadno od planine Fagradalsfjall, a od ponoći je u toj zemlji evidentirano više od 30 potresa magnitude veće od 3.

Podrhtavanje koje je trajalo nekoliko sati

U srijedu, 3. ožujka, mjerne stanice diljem Islanda evidentirale su podrhtavanje tla koje je trajalo nekoliko sati. S obzirom na vrstu seizmološke aktivnosti koja je tipična za pomicanje lave, stručnjaci predviđaju da bi moglo doći do erupcije vulkana koji je tridesetak kilometara udaljen od Reykjavika.

Islandske vlasti se stoga pripremaju na moguću manju erupciju, ali ne strahuju od ozbiljnijih posljedica. Ako dođe do erupcije, bit će to prvi put u više od osam stoljeća.

“Ne očekujemo veliku eksplozivnu erupciju”

“Mogućnost erupcije je realna, ali moramo vidjeti kako će se aktivnost razvijati”, rekao je prije nekoliko dana Freysteinn Sigmundsson, geofizičar s Islandskog sveučilišta.

“U slučaju erupcije očekujemo da će biti manja. Ne očekujemo veliku eksplozivnu erupciju, mislimo da će imati minimalni utjecaj na atmosferu, zračni i promet i život ljudi”, dodao je.

Područje Južnog poluotoka nalazi u seizmološki aktivnoj zoni, gdje se odmiču sjevernoamerička i euroazijska tektonska ploča. To uzrokuje česte potrese, pomicanje magme i povremene erupcije.

Vulkanolog Thorvaldur Thordarson s Islandskog sveučilišta navodi kako vulkani na jugu Islanda imaju epizodne aktivnosti približno svakih 800 godina. Smatra da se stanovnici tog područja ne bi trebali brinuti jer su jugozapadne islandske erupcije vulkana vrlo rijetko eksplozivne.

“Islandska erupcija” je specifična vrsta efuzivne erupcije pri kojoj rastopljena bazaltna lava izbija iz paralelnih pukotina u tlu, tvoreći fontane lave koje se zatim spajaju u veći protok.

Island je najveća i najaktivnija vulkanska regija u Europi s erupcijama prosječno svakih pet godina. Do posljednje je došlo 2014./2015. u nenaseljenoj zoni na istoku zemlje.

Ali puno poznatija je erupcija Eyjafjallajökulla na jugu zemlje 2010. Njegov oblak dima doveo je do najvećeg poremećaja zračnog prometa u mirnodopskoj povijesti, paralizirajući europsko nebo gotovo mjesec dana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...