Najizazovnija sezona; Tomislav Fain: “Trebaju nam brzi testovi da gosti mogu odmah i povoljno dobiti rezultat”

Hrvatsku čeka jedna od najizazovnijih turističkih sezona ikad. To je postalo posebno jasno nakon jučerašnje izjave šefa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka koji je rekao da će za osobe koje se nisu cijepile postojati drugi uvjeti putovanja, kao što je karantena ili testiranje, što postoji, kako je naveo, i sad.

Udio cijepljenih među turistima bit će vrlo malen jer na svim našim emitivnim tržištima vlada nestašica cjepiva te su na redu za cijepljenje ionako najstariji građani, koji uglavnom ne putuju toliko kao mlađa populacija.

Šef Udruge hrvatskih putničkih agencija (UHPA) Tomislav Fain za Index je rekao da ne bi trebalo biti problema ako se dozvole brzi testovi te ako se Hrvatska dobro pripremi tako da svaka regija, županija i grad osiguraju dovoljan broj punktova za brzo testiranje koje će biti jeftino.

“Čitajući izjave premijera, mi svi ovisimo o Europskoj komisiji i njezinim protokolima. Ako se priznaju brzi testovi, tad nećemo imati problema, a intencija je da se priznaju brzi testovi kao relevantni. Ako to bude tako, onda će to biti dobro jer su ti testovi brzi i povoljni. Time bi se riješio najveći problem. Ja sam u listopadu bio u Grčkoj i njihov je ministar rekao da će gurati ideju da se priznaju brzi testovi koji bi koštali par eura. Ako se uspije u tome, onda se, kao što sam rekao, Hrvatska mora dobro pripremiti tako da gosti mogu brzo i povoljno napraviti test i dobiti rezultat”, rekao nam je Fain.

Navodi kako su Grci prošle sezone organizirali takvo testiranje u zračnim lukama i da je njima to bilo utoliko lakše kontrolirati jer većina njihovih gostiju stiže avioprijevozom, dok je Hrvatska više autodestinacija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...