Nastavnici tražili da se cijepe kada i liječnici. Umjesto cjepiva primili odbijenicu: “Radimo s velikim brojem mladih ljudi, a nismo prioritetna skupina”

Unatoč rastu broja zaraženih i pojavi novih sojeva koronavirusa, djeca u Hrvatskoj redovno idu u škole.

Međutim, nastavnici nisu na prioritetnoj listi za cijepljenje.

Zadarski profesor Jere Bilan iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama kazuje nam kako su još prije početka prvog vala cijepljenja pisali ministru Radovanu Fuchsu. Očekivali su da će kao kadar koji radi s velikim brojem mladih ljudi dobiti zaštitu u vidu cjepiva.

No umjesto cjepiva, primili su odbijenicu.

Tražili smo da nas se stavi u ovaj prvi val, s liječnicima i socijalnim radnicima, odnosno zaposlenicima domova za starije i nemoćne. Ministar nije uvažio naš zahtjev. Mi radimo s velikim brojem ljudi, k tomu s mladom populacijom koja nije direktno pogođena, ali su često asimptomatski prijenosnici virusa. Profesori tako riskiraju i mogućnost zaraze i komplikacija uslijed bolesti. Mi smo iskreno vjerovali da će nas se cijepiti prije nego se vratimo u škole, a nas se poslalo u razred nezaštićene, kazuje Bilan i objašnjava kako je do konfuzije došlo zbog nedostatka dovoljnih količina cjepiva.

U Hrvatskoj je prema podacima koje je jučer iznio Državni tajnik Ministarstva znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak, zaraženo 432 učenika i 138 djelatnika. U samoizolaciji su 3224 učenika te 165 zaposlenika.

Poštujemo mjere i štitimo se koliko možemo. Maske su obavezne. Ako neki učenik skine masku, odmah se udaljava s nastave. Za sada je stanje u zadarskim školama dobro, zaraze je puno manje nego prije završetka prvog polugodišta, zaključuje Bilan.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...