Novi mural iznad Branimirove obale kao spomenik volonterima

S ciljem senzibiliziranja javnosti za volonterski maraton ’72 sata bez kompromisa’ koji godinama okuplja tisuće mladih u cijeloj Hrvatskoj, mural ’72 sata bez kompromisa’, što je inicijativa mladih iz Organizacijskog tima ’72 sata bez kompromisa’ Zadar, završen je nakon svoga četveromjesečnog nastajanja.

Autor murala je muralist Jure Lisak, a nalazi se na pročelju stambene zgrade u ulici Stjepana Radića u Zadru, na lokaciji iznad mosta i Branimirove obale.

Mural je izazvao oduševljenje volontera koji su poželjeli imati trajni, vidljivi znak svoje prepoznatljivosti i prisutnosti u gradu, ali i zadarske javnosti, što svakodnevno potvrđuju reakcije prolaznika na tom vrlo frekventnom mjestu. Ljudi budu iznenađeni tim prizorom, zastanu, uslikaju mural svojim mobitelom.

Zadarski mladi iz organizacijskog tima ’72 sata bez kompromisa’ Zadar pojašnjavaju simboliku toga jedinstvenog projekta, što mural prikazuje i koja je njegova poruka.

„Neizmjerno smo sretni da naš grad, Zadar, ima takav mural koji je drugačiji od drugih. Taj mural je svojevrsni spomenik kojeg smo podigli projektu ’72 sata bez kompromisa’, ali je spomenik ne samo zadarskom projektu, nego općenito projektu ’72 sata bez kompromisa’ u cijeloj Hrvatskoj. Zato su na muralu zastupljeni motivi katedrala većih hrvatskih gradova u kojima se maraton održava. Poruka je da projekt nije bio samo u Zadru, nego se održava u cijeloj Hrvatskoj“ ističe Marijana Mašić, koordinatorica volonterskog projekta ’72 sata bez kompromisa’.

Zadarski mladi iz organizacije ’72 sata’ htjeli su da mural prikazuje ruke, stablo i da bude napisan citat ‘Blago vama, mladi, jer imate vremena činiti dobro’ sv. Filipa Nerija.

Mural je svojim živim bojama vedra pojava u prostoru.

„Plodovi murala će se vidjeti ove godine, kad krene šesti po redu volonterski maraton ’72 sata’ u Zadru. Onda ćemo vidjeti po prijavama i broju volontera koliko je i mural doprinio da se za volontersku akciju više čulo, a sigurno će doprinijeti. Pastoral mladih Zadarske nadbiskupije neizmjerno je zahvalan Juri Lisaku na crtanju murala koji osvaja na prvi pogled“, poručuje Mašić.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...