Od jutra se otvaraju terase kafića i restorana diljem zemlje, evo kojih se pravila treba pridržavati

Od danas kafići i restorani mogu otvoriti terase i na njima posluživati goste, a mogući su i treninzi u zatvorenu. No sve pod strogim epidemiološkim pravilima.

Šef Nacionalnog stožera Davor Božinović u petak je na presici Stožera detaljno predstavio kako će od ponedjeljka izgledati rad terasa kafića i restorana te treninzi u zatvorenim prostorima.

Pravila za kafiće i restorane

Svi ugostiteljski objekti moći će usluživati svoje goste na otvorenim terasama uz pridržavanje epidemioloških mjera. Radno vrijeme je određeno od 6 ujutro do 22 sata navečer. Dozvoljen je rad samo na otvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata, dakle ako terase imaju pregrade odnosno zidove od pleksiglasa, one se moraju maknuti ili biti otvorene tako da zrak može nesmetano strujati dok su terase otvorene. Također je potrebno osigurati razmak među gostima koji nisu iz istog kućanstva. Među stolicama razmak treba biti najmanje metar i pol, a među stolovima najmanje tri metra. Ovisno o veličini terase, izračunava se najveći broj korisnika koji mogu biti simultano na terasi i taj broj treba biti vidljivo istaknut svima koji tu jesu. Naglasak je na razmaku, tog razmaka mora biti da ne bismo dobili situacije u kojima je čovjek na čovjeku, rekao je Božinović.

Na ulazu u ugostiteljski objekt mora biti postavljeno dezinfekcijsko sredstvo. U zatvoreni dio objekta se može ići samo na WC, a tijekom boravka u zatvorenom prostoru svi moraju nositi maske i to mora pisati na ulasku u objekt. U objektu također nije dozvoljeno puštanje glazbe, razloge za to smo više puta obrazlagali s epidemiološkog stajališta, rekao je šef Stožera.

Valja napomenuti da su se pojavile informacije kako će glazba ipak biti dozvoljena, ali da neće smjeti biti preglasna, no za to i dalje nema službene potvrde.

Treninzi u zatvorenom

Što je s treninzima u zatvorenim prostorima?

Omogućava se treniranje i u svim zatvorenim prostorima, ali uz pridržavanje mjera. To u praksi znači da dvorane u kojima su treninzi moraju biti redovito provjetravane. Najveći broj osoba koje istovremenu treniraju je ograničen. Ne smije biti više od jedne osobe na 20 kvadratnih metara dvorane i to mora biti jasno istaknuto i vidljivo svima. Dopušteni su samo treninzi bez kontakta između sportaša. Što se tiče grupnih sportova kao što su rukomet i košarka, ali i borilačkih vještina, treninzi se mogu održavati, ali se smije raditi samo na kondiciji i vještinama za koje nije potreban kontakt. Nakon svakog treninga treba temeljito očistiti dvoranu i rekvizite te ju prozračiti prije dolaska nove grupe. Preporuka je da se svlačionice i tuševi ne koriste, a ako je to nužno, onda u svlačionici ne smiju biti više od dvije osobe istovremeno. Obavezno je nošenje maski prilikom dolaska i odlaska te svih aktivnosti osim samog vježbanja, rekao je Božinović.

Sve ove upute bit će objavljene na stranicama HZJZ-a, rekao je šef Stožera.

Upute i dalje, međutim, nisu objavljenje na stranicama HZJZ-a, javlja Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...