Organizacija Eurosonga odbacila pjesmu natjecatelja: “Bez izmjene slijedi diskvalifikacija”

Unija europskih radiotelevizija (EBU) u četvrtak je odbacila bjelorusku pjesmu za Eurosong i najavila da će diskvalificirati Bjelorusiju ako je ne izmijeni ili ne predloži novu.

Pjesma benda koji je ranije objavljivao pjesme u kojima vrijeđa prosvjede protiv predsjednika Aleksandera Lukašenka, izazvala je bijes oporbenih političara i pozive nekih članova Europskog parlamenta da se Bjelorusiju izbaci iz popularnog natjecanja.

“Zaključili smo da pjesma dovodi u pitanje nepolitički karakter Eurosonga”, priopćio je EBU. “Povrh toga, reakcije koje je izazvala prijete reputaciji Eurosonga”.

Pjesma skupine Galasy ZMesta sadrži riječi poput “naučit ću vas redu” i na službenom YouTube kanalu natjecanja dobila je 5800 ‘lajkova’ i 40.000 ‘dislajkova’ od više od pola milijuna pregleda.

Bude li pjesma izvedena, kritičari kažu da bi legitimirala nasilni obračun Lukašenka protiv masa koje su izašle na ulice nakon spornih predsjedničkih izbora u kolovozu prošle godine.

Podsjetimo, Armenija je nedavno odustala od ovogodišnjeg nastupa na Eurosongu jer ih je rat s Azerbajdžanom zbog pokrajine Gornji Karabah iscrpio i stavio u nepovoljan položaj te izazvao krizu i tu zemlju natjerao da se povuče s natjecanja.

– Nakon pažljivih i detaljnih razgovora Armenska javna televizija odlučila je povući se s Eurosonga 2021., uzimajući u obzir posljednje događaje, kratkoću vremena za produkciju, kao i druge objektivne razloge zašto je pravo sudjelovanje Armenije na Eurosongu 2021. nemoguće – poručuju s AMPTV-a, nacionalne armenske televizije koja je odlučila da zbog krize ipak neće poslati svog predstavnika u Rotterdam. Podsjetimo, nedavno je tamo umalo izvršen vojni udar, kojemu je bio cilj svrgnuti tamošnjeg premijera.

– Europska radiotelevizijska unija duboko žali što se AMPTV odlučio na povlačenje s ovogodišnjeg Eurosonga. Armenija ima sjajne rezultate na Eurosongu i uvijek donosi uzbuđenje i kvalitetne nastupe na pozornicu. Razumijemo odluku o povlačenju i nedostajat će nam njihova predanost radu i profesionalna delegacija u Rotterdamu i nadamo se povratku 2022. – rekao je supervizor Eurosonga Martin Österdahl.

U natjecanju ostaje 40 zemalja koje će odmjeriti snage na roterdamskoj pozornici u svibnju, 18., 20. i 22. svibnja, prenosi Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...