Otok Pag otvara svoj prvi poduzetnički inkubator; “Radi se o novim poslovnim i mladim tvrtkama”

Imaju ideju, ali nemaju prostor i podršku – takvim su poduzetnicima namijenjeni poduzetnički inkubatori koje je izgradilo dosta gradova, no u taj projekt prvi put upušta se i otok Pag. Uz sedam milijuna kuna europskog uložili su i pet i pol milijuna kuna vlastitog novca kako bi osim turizma razvili i neke druge djelatnosti.

Poduzetnički inkubator

Sve je još zapakirano i miriše po novom, a stiglo je jutros za Nikolinu u njen novi prostor u prvom otočnom poduzetničkom inkubatoru.

”Radi se o šivanju dječjih trenirki, proizvodnji za curice i dečke..Nešto se još nalazi u drugim skladištima, ovdje su mi mašine, šteperica, berde, hendlerica, materijali tekstilni, repromaterijali”, izjavila je z RTL Nikolina Persola Dabo, vlasnica krojačkog obrta.

Nakon studija u Zagrebu, Alan je posao želio pokrenuti na otoku na koji je kao dijete doselio iz Sarajeva.

”U Novalji, poslovni život se ne bazira samo na turizmu, radi se i o novim poslovnim mladim tvrtkama s kojima je uvijek moguće ostvariti suradnju iz područja od građevine, inženjeringa, web dizajn”, rekao je Alen Hodžić, vlasnik agencije za digitalno oglašavanje.

U gradu, najpoznatijem upravo po turizmu, u novom centru favoriziraju se IT sektor, proizvodnja i kreativne djelatnosti.

”Mi želimo izmijeniti senzonalnost poslovanja. Želimo da tu budu zastupljene djelatnosti koje rade cijelu godinu, koje su kreativne, koje su na neki način nezastupljene u Novalji”, kazao je Dinko Škunca, direktor Poduzetničkog centra Ragan Novalja.

”Željeli smo da ovaj projekt koji nije tako veliki, ovdje je 16 jedinica poduzetničkog inkubatora bude ustvari promjena jednog mentaliteta, paradigme poduzetništva u Novalji. Nije sve turizam, nije sve u turističkoj sezoni”, rekao je za RTL Ante Dabo, gradonačelnik Novalje.

Osim pogodnosti kod najma i edukacija, korisnicima je na raspolaganju zajednička konferencijska sala i suvremeni strojevi

”S CNC glodalicom možemo izvoditi raznorazna graviranja u drvu i plastici, a na 3D printeru možemo printati svakakve modele, od medicinskih, namještaja, do raznih dijelova”, kazao je Tomislav Ricov, koordinator za tehnologije u Poduzetničkom centru Ragan Novalja.

Iako se turističkog brenda nitko ne želi odreći, korona kriza u Novalji je dodatno osvijestila važnost razvijanja poslova koji ne ovise o turistima.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...