Plenković opširno izvijestio o stanju s cjepivom: “Hrvatska je dobila samo 17 posto naručenih doza AstraZenece”

Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti na temu jučerašnjeg sastanka Europskog vijeća, na kojem se razgovaralo o situaciji s pandemijom i raspodjeli cjepiva u zemljama EU-a.

Ponovio je kako je Hrvatska istaknula stav da se solidarno raspodijeli cjepivo kod onih zemalja koje su naručile najviše AstraZenece, a došlo je do zastoja u isporuci.

“Nastojali smo pronaći najveće razumijevanje među članicama da one koje su više naručile od AstraZenece, kompenziraju kroz 10 milijuna doza naručenih od Pfizera. Cilj je da se to kompenzira šest-sedam članica. Stav Hrvatske je da u duhu solidarnosti treba raspodijeliti 10 milijuna doza Pfizerovog cjepiva.”

Kazao je i da je Hrvatska dobila tek 17 posto naručenih doza AstraZenece.

“Nitko, kad su se naručivala cjepiva, nije mogao predvidjeti problem zastoja u isporuci, kao ni nuspojave, suspenziju cijepljenja… Tako se dogodilo da je došlo do svojevrsnih problema na terenu zbog kojih dio građana nije bio spreman prihvatiti to cjepivo. Zato smo smatrali da povrh simboličkog cijepljenja moramo vratiti povjerenje i da se treba osigurati dostava cjepiva tako da EU dobije od AstraZenece sto posto dogovorenog, a ne 30 posto. Zaključak je bio da se naši stalni predstavnici u Bruxellesu zaduže da se postigne dogovor o podjeli 10 milijuna doza Pfizerova cjepiva u duhu solidarnosti”, rekao je Plenković.

“Jučer se nije mogao postići dogovor, pratio sam redovito što se događa zadnjih deset dana. Da smo bili fizički u Bruxellesu, možda bi se mogli dogovoriti”, istaknuo je i dodao da će Unija dopuštati izvoz cjepiva, ali će ga kontrolirati.

Istaknuo je kako je po prvim podacima izgledalo da će cjepivo AstraZenece biti prvo gotovo te da će moći isporučiti najviše doza.

“Hrvatska ima otprilike 4 milijuna ljudi. Procjena je bila da će se htjeti cijepiti 2,4 milijuna stanovnika, zaključili smo da je najbolje naručiti duplo koliko nas ima. Mi smo sad naručili 8,7 milijuna doza cjepiva. Jednom, kad nam to sve stigne, imat ćemo puno više cjepiva nego što nam treba. Zamislite scenarij da Astra nema problem, a da smo mi naručili 15 milijuna doza cjepiva, sad bi me pitali što nas je izazavalo da platimo toliko doza više. Zdravlje nema cijenu, nije u pitanju novac. Postupili smo po preporuci onih koji se time bave. Mi smo bili skroz realni u toj procjeni. Bitno je da kao premijer osiguram cjepiva koje će ljudi htjeti primati”, istaknuo je premijer.

Dodao je i kako je registracija ruskog cjepiva Sputnjik V u tijeku, i trajat će još tjednima.

“Ovo što se kod nas događa je zbog medijske slike, a ne zbog konkretnih slučajeva u Hrvatskoj. Mi smatramo da nema nijednog razloga da se stane s cijepljenjem AstraZenecom, ali ako struka kaže nešto drugo, ne vidim što bi trebalo upućivati Vladu da slijedi primjer neke druge države koja možda ima neke druge motive. Možda oni imaju dovoljno nekih drugih cjepiva. Ja sam se cijepio prije dva dana i mislim da sam OK”, kazao je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...