Raste broj zaraženih učenika, ministar otkrio što će biti s nastavom i praznicima

Nakon informacija da Stožer podržava ideju o produljenju uskrsnih praznika zbog pogoršanja epidemiološke situacije, ministar obrazovanja Radovan Fuchs danas kaže kako su oni definirani ukupnim planom odvijanja nastave pa produljenje praznika dolazi o obzir jedino ako se to naredi iz ministarstva.

– Mi ove zime nismo produžili zimske praznike, samo smo ih presložili, opseg sati izvođenja nastave ostao je isti, rekao je Fuchs..

U Ministarstvu su, dodaje, mišljenja da je trenutni lokalni pristup organizaciji nastave dobar i da ga ne treba mijenjati.

– Mislimo da je dobar pristup ovakav kakvog smo do sada vodili jer u momentu ili slučaju pogoršanja u pojedinoj županiji škole mogu prijeći na C model, pa će onda efekt u principu biti isti, a djeca ne gube ništa od broja sati i izvođenja nastave. To je posebno važno kada se uzmu u obzir maturanti koji moraju ove godine na maturu. Jučer smo se dogovorili s Primorsko-goranskom županijom da oni prijeđu na C model nastave, dakle online, za više razrede osnovnih škola i za sve razrede srednjih škola osim maturanata. I to je sada u primjeni. Takav model se, naravno, može primijeniti i u ostalim županijama, kaže Fuchs.

Dodao je i da djeca moraju biti u prvom redu i na prvom mjestu, da ‘nije jednostavno otvoriti i zatvoriti škole, jer one nisu kafići’. I same promjene na drugi model iziskuju pripreme, istaknuo je Fuchs poručivši kako je ‘šteta djecu držati izvan škole’.

– Brojke rastu, uopće ne trebamo spominjati da to nije tako. Ali još uvijek kada gledate na razini Republike Hrvatske, mi u ovom trenutku imamo 640 djece pozitivno na COVID-19, od čega na pet županija otpada 67 posto tih učenika, kaže Fuchs koji je ustvrdio kako je ‘situacija školama u ostalim dijelovima Hrvatske još uvijek je dobra, a stupanj zaraze je na razini listopada prošle godine’.

Ministar je potvrdio i da je HZJZ-om dogovoreno da se krene na procjepljivanje prosvjetnih radnika. Trenutno se ono obavlja u Sisačko-moslavačkoj županiji, a potom je predloženo cijepljenje u Primorsko-goranskoj.

– Djeca koja prolaze s relativno blagim simptomima ostanu kod kuće i ne testiraju se, ali kad se pojavi bilo kakva sumnja u školi dijete ide na testiranje, rekao je Fuchs dodavši kako nije moguće svako malo testirati čitavu populaciju nastavnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...