Rubeša o gospodarenju otpadom: “Jedino rješenje je uvođenje selekcije otpada, koliko smeća proizvedeš, toliki će ti biti račun”

Nakon danas održane press konferencije pet stranaka (SDP, AM, CENTAR, HSS, GLAS), javnosti se  obratio Ante Rubeša iz Akcije mladih, iznoseći prijedloge i zaključke o gospodarenju otpadom. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

PROBLEMATIKA CGOA:

Sadašnje postupanje s biorazgradivim otpadom na području cijele Hrvatske protivno je važećem nacionalnom i europskom pravnom okviru – biootpad je potrebno izdvajati u primarnoj selekciji sukladno zakonu, a ne ga zbrinjavati u sklopu CGO-a. Sukladno tome projektirani sustav mehaničko-biološke obrade miješanog otpada kakav je u planu i u našem CGO prestao je biti sukladan EU regulativi.

Neprimjereno odložen miješani komunalni otpad na području CGO sadrži biorazgradivi komunalni otpad i zauzima vrijedan prostor u krškom terenu te uzrokuje emisije koje štete stanovništvu i ekosustavima.

Na postojećim CGO dolazi do ispuštanja ne samo neugodnih mirisa već i štetnih plinova, te uz navedeno dolazi i do izlijevanja otpadnih voda zagađenih otpadom u kraški teren i prirodu, čime se potencijalno zagađuju i izvorišta pitke vode, vodoopskrbni sustav i ugrožava zdravlje građana.

Cijena usluge koja zbog neprimjerenog postupanja i nepostojanja tržišta za proizvedeni gorivi otpad tzv RDF ili SRF nekontrolirano raste i sada iznosi 1200 KUNA po toni, odnosno postojeći cgo prisiljeni su plaćati 1200 kn po toni za spaljivanje tzv goriva iz otpada, umjesto da na tom gorivu zarađuju kako je prvotno bilo zamišljeno u studijama prije gradnje CGO-a – kao posljedica nefunkcioniranja sustava cijena zbrinjavanja smeća je u jls u kojima je uveden ovaj zastarjeli sustav bacanja smeća porasla za građanstvo do 250% a postotak odvojeno prikupljenog otpada nije veći od 20% od ukupno prikupljenog otpada.

Kako bi izbjegli katastrofalne posljedice koje trpe građani na područjima gdje su već ovakvi CGO-i u funkciji…a to su nesnosan smrad, zagađenje zraka i tla, ugrozu izvorišta pitke vode, ekstremno povećanje cijena odvoza otpada i poražavajuće rezultate u postotku odvajanja otpada, moramo učiti na tuđim greškama i ne dozvoliti da nam u našem gradu i našoj županiji nametnu sustav koji dokazano ne funkcionira.

Po pitanju postupanja s biootpadom predlažemo:

1) sve jedinice lokalne samouprave i komunalna društva u županiji dužni su striktno primjenjivati zakon o održivom gospodarenju otpadom i uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom i u dijelu koji se odnosi na obvezu odvojenog prikupljanja i zbrinjavanje biootpada, te svoje nezakonite odluke uskladiti s navedenim propisima.

2) sve jedinice lokalne samouprave i komunalna društva u županiji dužni su poštovati načelo blizine u gospodarenju biootpadom.

3) vrsta obrade biootpada (aerobno odnosno anaerobno kompostiranje, u komunalnim kompostanama odnosno kućno kompostiranje) ovisi o raspoloživosti prostora, te uvjetima i mogućnostima svakog subjekta koji je obveznik propisa.

4) korisnicima koji sami kompostiraju treba osigurati poticaj kroz smanjenu cijenu komunalne usluge.

5) količinu miješanog komunalnog otpada predanu na cgo koji sadrži biootpad treba maksimalno reducirati

Zaključak:

Jedino rješenje problema katastrofalnog sustava gospodarenja otpadom je trenutačno uvođenje individualne primarne selekcije otpada kojom bi se smanjio udio miješanog komunalnog otpada uz obveznu gradnju sortirnica i kompostana koje bi omogućile odvojeno prikupljanje bio-otpada i sortiranje i plasiranje ostalih korisnih komponenti poput plastike i papira. Na taj način građanima bi se omogućilo ono što je i zakonom propisano, a to je primarna selekcija otpada kojom možemo direktno utjecati na smanjenje svojih računa i da odvoz miješanog komunalnog otpada plaćamo vezano uz količine koje proizvodimo. Ukratko, koliko smeća proizvedeš i koliko odgovorno se ponašaš, toliki će ti biti i račun.

Fotogaleriju današnje konferencije koalicije “Srcem za Zadar” možete pogledati na linku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...