Smartfon nosite sa sobom u krevet? Nakon ovoga se možda odviknete

Većina nas se skoro nikad ne odvaja od smartfona – čak ga nosimo u krevet za surfanje prije spavanja. Sljedeće jutro često prvo posegnemo za njim kako bi pročitali sve poruke koje su došle dok smo spavali. Unatoč beneficijama malog računala koje čeka da se probudite, postoji nekoliko stvari zbog kojih ćete smartfon htjeti ostaviti u drugoj sobi.

Uz njega ćete sporije zaspati

Studija iz 2011. otkrila je da 9 od 10 Amerikanaca koristi neki elektronički uređaj sat vremena prije odlaska u krevet. Termin ‘elektronički uređaj’ ne uključuje samo telefone, već ubraja televizore, laptope, konzole i još mnogo toga drugog. Od svih njih, doduše, smartfone će najviše koristiti mlađi od 30 godina.

Za sve mlade koji su smartfone koristili prije spavanja, san je u pravilu došao sporije.

Kad god koristite smartfon prije spavanja, tijelu i mozgu ne dajete dovoljno vremena da se opuste. Nadalje, užasno je lako izgubiti se u igri koju igrate. Ista stvar vrijedi i kod prebiranja po društvenim mrežama ili servisima za streaming.

Zapamtite: odsutnost telefona omogućava vašem mozgu da se odmori i pripremi za san. Ako je telefon u drugoj sobi, teže ćete se prisiliti da ustanete, posegnete za njime i nastavite skrolati.

Telefon može poremetiti ciklus sna

Ako ne koristite telefon prije odlaska u krevet smanjit ćete izlaganje plavom svjetlu koje, prema istraživanjima, može poremetiti ritam spavanja. Plavo svjetlo utječe na vaš unutarnji sat dajući mozgu signale da je vani još dan čima reducira lučenje melatonina.

Pametni telefoni koji ne mijenjaju paletu boja u večernjim satima mogu poremetiti ritam spavanja, a problem je lako rješiv jednostavnim ostavljanjem telefona u drugoj sobi prije odlaska na počinak. Kao i u slučaju prijašnjeg savjeta, stručnjaci predlažu da smartfon ostavite na stolu oko sat vremena prije odlaska u krevet.

Isprobajte ovo večeras

Ako želite poboljšati svoj san, predlažemo da večeras isprobate sljedeći trik – stavite telefon u drugu sobu. Ako vam treba za alarm, osigurajte da je od vas udaljen minimalno jedan metar. Na ovaj način ćete postići dvije stvari – neće vam biti u izravnom dosegu, a jutarnje buđenje bit će učinkovitije jer ćete se za gašenje alarma morati ustati.

Što je najbolje, vjerovatno nećete osjetiti neku posebnu razliku samo zato jer ste telefon stavili malo dalje od vas dok spavate – ono što ćete s vremenom primjetiti je nešto što se u modernim vremenima jako cijeni: čvršći i kvalitetniji san, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...