Stanari braniteljske zgrade u Zadru već pet godina čekaju sanaciju od požara: “Mi smo zadnja rupa ovdje”

Stanari jedne braniteljske zgrade u Zadru doslovno gaze po struji. Kabeli su im razasuti po dvorištu, stubištu, pročelju zgrade. Tako žive već pet godina jer je zapela sanacija nakon požara, koju je trebalo financirati Ministarstvo branitelja.

Bez svjetiljke u rukama, u podzemnu garažu zgrada u Zadru u kojima žive, ovi ljudi ne ulaze. Prije pet godina vatra je na ovom mjestu progutala dva automobila. I uništila instalacije, a ono što je trebalo biti privremeno, već pet godina je, kažu, trajno rješenje. Oni su branitelji, stanove su dobili po povlaštenoj cijeni, kredite za njih otplaćuju, plaćaju pričuvu i čekaju.

”Pet godina, ne pet dana, mi čekamo, čekamo. Više ne znamo kome se obratiti. Eto vama smo se obratili, ja više ne znam kome se obratiti za pomoć. Iz Ministarstva nitko nije dvije godine niti bio ovdje”, rekao je Darko Pavelić, stanar zgrade u Zadru za Dnevnik.hr. Da netko dođe, kaže, imao bi i što vidjeti.

”I svaki portun ima svoju cijev i mi ne možemo uopće zatvorit vrata od portuna. Ni zimi, može ući tko hoće, ukrast tko hoće, puše bura, ne znan ni ja, pitaju me šta je ovo, mi kažemo da smo na respiratoru već pet godina”, objašnjava Dražen Tomičić, stanar zgrade iz Zadra.

Zubu vremena ne odolijeva ni plastika u kojoj su kabeli. Koji leže posvuda po dvorištu, mreža kabela i po stubištu. Kažu, strahuju i za život. A najviše ih boli činjenica što za njihov problem Ministarstvo branitelja u čijem je zgrada vlasništvu, nema sluha.

”Mi smo zadnja rupa ovdje, a prva smo bili dok je bilo vrijeme. Sad, nažalost, smo zadnji”, izjavio je Asim Krasniqi, stanar zgrade.

Iz resornog Ministarstva kažu da za problem znaju. Nakon požara s osiguravateljskom kućom postigli su izvansudsku nagodbu za naknadu štete, ali još uvijek traže izvođača radova.

”Tijekom ovog mjeseca objavit će se peti otvoreni postupak javne nabave. U prethodna četiri postupka javne nabave donesena je Odluka o poništenju iz razloga što u tri postupka nije pristigla nijedna valjana ponuda, dok je u jednom postupku jedina pristigla ponuda bila viša za 38 posto od procijenjene vrijednosti nabave, odnosno radova”, priopćili su iz Ministarstva branitelja.

Posljednja procjena rađena je prije tri godine. Troškovnik – 635 tisuća kuna bez PDV-a. Stanari su, kažu, već umorni od javnih nabava i obećanja. Posljednje im je dao zadarski gradonačelnik Branko Dukić. Obećao im je dolazak ministra Tome Medveda.

“Obećanja smo se dosad naslušali, obećanja, imamo toga i previše. Nitko u Hrvatskoj nema da ovo napravi ili da neće ili su premale cijene. Ne znam”, govori Darko Pavelić za Novu TV.

Znaju da gube strpljenje jer, kažu, oni prije 30 godina čekali nisu, a sad su na čekanju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...