Stožer će ipak postrožiti neke mjere u cijeloj zemlji! Evo što se mijenja od sutra

Nacionalni stožer će danas predstaviti nove mjere koje će vrijediti od 1. travnja, a kako piše portal Index, osim na razini pojedinih županija, neke će se mjere promijeniti i na razini cijele Hrvatske.

Od 1. travnja će se, tvrdi taj portal, na nacionalnoj razini postrožiti mjere u vezi sporta u zatvorenom i igraonica za djecu, te u režimu na granicama.

Od četvrtka bi se trebali zabraniti treninzi i sportsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenom, osim za vrhunske sportaše.

“Nema smisla da djeca budu online, a da istovremeno idu u zatvorene sportske dvorane. Kad su u pitanju odrasli, iako smo jasno rekli da su u zatvorenom dozvoljeni samo sportovi bez kontakata, svjesni smo da se  u zatvorenom igra nogomet i košarka”, rekao je Indexu izvor blizak Stožeru. Teretane bi ipak trebale ostati otvorene.

Drugo postrožavanje odnosi se na dječje igraonice i radionice, koje bi također privremeno trebale biti zatvorene. Plesne škole su od ranije zatvorene.

Nove mjere na granicama

Od 1.4. na snagu će stupiti još jedna promjena u mjerama, no ne radi se o postrožavanju mjera, nego o novim pravilima za prelazak granice.

U Hrvatsku će se odsad moći ući s negativnim PCR ili nekim od antigenskih testova koje u ovu svrhu priznaje i EU, ali i s potvrdom o cijepljenju ili potvrdom o preboljenju koronavirusa u posljednjih šest mjeseci.

Ta bi se mjera trebala početi primjenjivati od četvrtka, a riječ je o regulativi koju će usvojiti i EU.

Zasad se ne razmišlja o skraćivanju radnog vremena kafića u cijeloj zemlji, kao ni o uvođenju propusnica.

Već je najavljeno da zatvaranja terasa ni crkvi za Uskrs neće biti.

“Mi nemamo one najstrože mjere, policijski sat i totalni lockdown kao neke zemlje, ali mislimo da sada ne bi ni sprječavali prelazak iz županije u županiju, to je mjera o kojoj možemo razgovarati kada će trebati spriječiti prelazak iz županije u županiju, a u ovom trenutku ne mislimo da bi to bilo nešto učinkovito”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u utorak.

“Kod nas postoji ta tradicija da se ljudi druže u kafićima i ta mjera je trajno na stolu, ali sada nismo razmatrali da ih skroz zatvorimo. Po mojoj procjeni, terase će ostati otvorene kao i dosad”, dodao je Capak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...