Stožer: “Onima koji su preboljeli COVID dovoljna je jedna doza cjepiva, od druge nema koristi”

Alemka Markotić predstavila je rezultate istraživanja o cjepivima koje je među svojim zaposlenicima provela klinika Fran Mihaljević, a čije je rezultate zatražila i Europska agencija za lijekove.

“Do danas je cijepljeno 426 ispitanika klinike i to sa dvije doze Pfizerova cjepiva. Kod osam zaposlenika su se nakon prve doze razvile alergijske reakcije i oni nisu još dobili druge doze. Prvi serološki testovi su napravljeni  tri tjedna nakon primitka prve doze cjepiva, a drugi su napravljeni 4 tjedna nakon druge doze”, kazala je Markotić.

Istaknula je kako je istraživanje pokazalo kako je samo kod 5 ispitanika nakon prvog cijepljenja zabilježen manji broj antitijela.

“Kod pet zaposlenika nije bilo detektabilnog odgovora. Kod većine je bilo puno jedinica, oko 300. Imali su značajno visoke vrijednosti imunoglobulina. Srednja vrijednost je bila 855 nakon prve doze, a oko 6000 nakon druge doze”, rekla je  Markotić i dodala da je kod nekih zabilježen čak sedam puta veći  broj antitijela nakon druge doze.

Naglasila je kako je analiza pokazala da su oni koji su preboljeli COVID već nakon prve doze imali visoku razinu antitijela koja se nije povisila nakon druge doze.

“Kod onih koji su preboljeli bit će dovoljno samo jedno cijepljenje, nema koristi od druge doze”, rekla je i dodala kako nijedan djelatnik nije obolio nakon cijepljenja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...