Stručnjaci preporučuju: “Za Uskrs se družite samo s ukućanima i ne idite na misu”

Pandemijska krivulja penje se i broj novooboljelih raste, dok isporuke cjepiva stagniraju i daleko su ispod očekivanih količina pa je cijepljenje u prvom tromjesečju debelo podbacilo.

Iako je za drugo tromjesečje najavljena veća isporuka, količine su i dalje neizvjesne. Ministar zdravstva najavljivao je milijun cijepljenih do kraja ožujka, no do sada je u Hrvatskoj cijepljeno tek nešto više od 300 tisuća osoba.

– Nastave li brojke novooboljelih rasti kao prethodnih dana, bojim se, Uskrs bismo mogli dočekati u dosta teškoj epidemiološkoj situaciji. Na tjednoj razini imali smo 20% rasta, pa 30% i onda smo broj oboljelih u odnosu na prethodni tjedan premašili 44%. To je eksponencijalni rast i ako se takav rast nastavi, nije dobro. Međutim, ne mislim da će do Uskrsa doći do nekih novih zatvaranja i pooštrenja epidemioloških mjera, kaže imunolog prof. Zlatko Trobonjača.

Neovisno o tome kakve će mjere biti na snazi za Uskrs, prim. Bernard Kaić iz HZJZ-a preporučuje druženje s ukućanima i što manje bliskih kontakata s članovima obitelji koji nisu stalni ukućani i s prijateljima.

– Također ne bih preporučio ni odlazak na svetu misu na Cvjetnicu i na Uskrs, a pogotovo osobama krhkog zdravlja, jer ako će biti gužve na misama kao što su inače za te blagdane, velik je rizik zaražavanja. Možda te preporuke zvuče hladno i protive se potrebom za bliskošću u vrijeme blagdana, ali iznosim ih radi čuvanja zdravlja jer epidemiološka je situacija nažalost loša i mala je šansa da će se popraviti do Uskrsa, kaže prim. Kaić za Večernji list.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...