Stručnjaci preporučuju: “Za Uskrs se družite samo s ukućanima i ne idite na misu”

Pandemijska krivulja penje se i broj novooboljelih raste, dok isporuke cjepiva stagniraju i daleko su ispod očekivanih količina pa je cijepljenje u prvom tromjesečju debelo podbacilo.

Iako je za drugo tromjesečje najavljena veća isporuka, količine su i dalje neizvjesne. Ministar zdravstva najavljivao je milijun cijepljenih do kraja ožujka, no do sada je u Hrvatskoj cijepljeno tek nešto više od 300 tisuća osoba.

– Nastave li brojke novooboljelih rasti kao prethodnih dana, bojim se, Uskrs bismo mogli dočekati u dosta teškoj epidemiološkoj situaciji. Na tjednoj razini imali smo 20% rasta, pa 30% i onda smo broj oboljelih u odnosu na prethodni tjedan premašili 44%. To je eksponencijalni rast i ako se takav rast nastavi, nije dobro. Međutim, ne mislim da će do Uskrsa doći do nekih novih zatvaranja i pooštrenja epidemioloških mjera, kaže imunolog prof. Zlatko Trobonjača.

Neovisno o tome kakve će mjere biti na snazi za Uskrs, prim. Bernard Kaić iz HZJZ-a preporučuje druženje s ukućanima i što manje bliskih kontakata s članovima obitelji koji nisu stalni ukućani i s prijateljima.

– Također ne bih preporučio ni odlazak na svetu misu na Cvjetnicu i na Uskrs, a pogotovo osobama krhkog zdravlja, jer ako će biti gužve na misama kao što su inače za te blagdane, velik je rizik zaražavanja. Možda te preporuke zvuče hladno i protive se potrebom za bliskošću u vrijeme blagdana, ali iznosim ih radi čuvanja zdravlja jer epidemiološka je situacija nažalost loša i mala je šansa da će se popraviti do Uskrsa, kaže prim. Kaić za Večernji list.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...