Toliko se trudite oko pripreme piletine, a nikad niste u potpunosti zadovoljni rezultatom? Pripazite na ove greške

Piletina je bez sumnje jedna od najpopularnijih vrsta mesa, no nerijetko budemo razočarani kad isprobamo jelo.

Ako se i vama zna dogoditi da piletina nakon kuhanja bude presuha, nedovoljno pečena iznutra ili bezukusna usprkos začinima, evo nekoliko korisnih savjeta za pripremu.

Nemojte prati sirovu piletinu

Veliki broj ljudi redovito pere piletinu prije nego je stave na tavu ili u pećnicu, a to je potpuno krivo. Stručnjaci objašnjavaju kako se na taj način zapravo šire bakterije s mesa na ruke, radne površine, krpe, odjeću i pribor za kuhanje jer se ona lako prenosi kapljicama vode. Riječ je o tzv. kampilobakterijama koje uzrokuju trovanje hranom, a u većini slučajeva izvor bolesti je kontaminirana perad.

Uvijek marinirajte meso

Piletina će imati biti sočnija i ukusnija ako je mariniramo. Samo pola sata mariniranja u kombinaciji maslinovog ulja, limunovog soka i začinskog bilja po želji napravit će čuda za okus piletine. Dakako, najbolje rezultate postići ćete ako meso stavite u marinadu i ostavite u hladnjaku tijekom noći.

Trik pri pečenju cijelog pileta koji mnogi zaboravljaju

Pripremate li cijelo pile, morat ćete čvrsto zavezati noge i krila. Ovakvo čvrsto povezivanje nogu i krila omogućuje ravnomjerno pečenje i sprečava isušivanje mesa. Zašto je to bitno? Ako pile ne povežete, vruć zrak cirkulirat će unutar otvorenog prsnog koša te će se taj dio znatno prije ispeći i isušiti.

Stavite aluminijsku foliju prilikom pečenja

Ovo je efikasan način da spriječite pretjerano prženje piletine stoga aluminijskom folijom prekrijte piletinu tijekom prvih 20 minuta pečenja. Ovo će usporiti pečenje mesa na prsima te će se taj dio pileta ispeći u isto vrijeme kada i meso na batacima. Folijom lagano prekrijte pile, nemojte ga potpuno umotati kako bi zrak mogao lagano strujati.

Hlađenje

Ukoliko počnete rezati meso čim ste ga sklonili s vatre, ispustit će sav umak koji se u njemu nalazi i vaša piletina će biti suha. Ako su u pitanju mali komadi piletine, pričekajte pet minuta prije nego krenete s rezanjem. Ako pripremate pile u komadu ono zahtijeva oko 20 do 30 minuta ‘odmora’ nakon pečenja, piše Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...