Turistički djelatnici uključeni u prioritetnu skupinu za cijepljenje; “Ne mogu održavati fizičku distancu zbog prirode posla”

Prema odluci Ministarstva turizma i sporta, u prioritetnu skupinu koja treba biti cijepljena uvrstit će se i turistički djelatnici, objavio je Sindikat turizma i usluga Hrvatske.

Kako navode iz Sindikata, zaposleni u ugostiteljskoj i turističkoj djelatnosti svakako su najizloženiji kontaktima s većim brojem ljudi, a i dosta djelatnika ne može održavati fizičku distancu od drugih osoba zbog prirode posla.

U dopisu Ministarstva koji je stigao u Sindikat navodi se da je odlučeno da se u daljnji proces cijepljenja populacije među prioritetne skupine uvrste i turistički djelatnici kako bi se osigurala što bolja epidemiološka situacija u uvjetima pojačanih kontakata za vrijeme sezone, piše Index.

Cijepljenje je podijeljeno prema prioritetima :

Prioritet broj 1 su osobe koje spadaju u operativno osoblje hotela (recepcija, odjel hrane i pića, domaćinstvo i slično) te djelatnici koji su u neposrednom kontaktu s njima na dnevnoj razini.

Prioritet broj 2 su osobe koje spadaju u administrativno osoblje i osobe koje rade na dislociranoj lokaciji te koje nisu u dnevnom kontaktu s djelatnicima iz prioriteta broj 1.

Iz sindikata su poručili: “S obzirom na to da turistička sezona, kako ova, tako gotovo sigurno i sljedeća, uvelike ovisi o procijepljenosti građana, a posebice zaposlenih u djelatnostima ugostiteljstva i turizma te da njihova radna mjesta, kao i plaće, uvelike ovise o uspješnosti sezone, Sindikat turizma i usluga Hrvatske svojim članicama i članovima najčvršće preporučuje da se prijave za cijepljenje, prvenstveno kako bi sačuvali vlastito zdravlje i život, ali i zdravlje i život tako željenih turista, turističku sezonu te radna mjesta i plaće.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...