U godinu dana Zadrani 218 puta prekršili mjeru samoizolacije, neke su zatekli u javnim službama

Uoči sutrašnjeg dana, kada se puni godina otkako je u Zadarskoj županiji otkriven prvi slučaj zaraze koronavirusom, Stožer civilne zaštite Zadarske županije kazuje kako je Županijski centar 112 Zadar u tom razdoblju zabilježio 4.953 poziva vezano za COVID-19.

218 kršenja mjera samoizolacije 

Proveo je 2847 nadzora po pitanju provedbe epidemioloških mjera vezano uz COVID-19, mobilizano je 5 Postrojbi civilne zaštite Opće namjene te je uspostavljeno 6 objekata za karantenski smještaj (vozači i građanstvo).

Osim toga, Županijski centar 112 Zadar obavljao je nabavu i dostavu zaštitne opreme za medicinsko osoblje, zdravstvene ustanove, karantenski smještaj, domove za starije i nemoćne osobe, a postavio je i 13 stambenih kontejnera sa infrastrukturom za potrebe OB Zadar, Specijalne bolnice Biograd na Moru i HZJZ Zadar.

Postavljena su i 2 trijažna šatora, 1 DRIVE IN šator za uzimanje uzoraka, 5 pomoćnih šatora za potrebe OB Zadar i Specijalne bolnice Biograd na Moru.

U vremenu od 13. ožujka 2020. godine do 15. ožujka 2021. godine evidentirano 218 nepoštivanja mjera samoizolacije.

Uglavnom su evidentirana kršenja mjere samoizolacije kod osoba koje policijski službenici nisu zatekli na adresi koju su epidemiologu naveli kako mjesto boravka za vrijeme samoizolacije. U nekoliko slučajeva utvrđeno kršenje mjera osoba koje su pristupile na šaltere upravnih poslova Policijske uprave radi izrade osobnih dokumenata te osoba koje su pristupile u stanicu za tehnički pregled radi registracije vozila, kazuju.

1900 kretanja bez propusnica

Također, dana 23. ožujka 2020. donesena je Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, te su na području PU zadarske oformljeni prometno-blokadni punktovi na prometnicama u županiji gdje su policijski službenici vršili 24-satnu kontrolu ulaska i izlaska osoba s područja prebivališta.

Oformljeno je 12 prometno-blokadnih punktova koji su postavljeni na prometnim pravcima koji povezuju Zadarsku županiju s županijom Šibensko-kninskom i županijom Ličko-senjskom. Od dana donošenja odluke do 11. svibnja 2020. ukupno je vraćeno 1 900 osoba zbog ne posjedovanja valjanih propusnica.

Policija se zahvaljuje svim građanima koji poštuju Odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i odgovornim ponašanjem čuvaju sebe i druge  te nadalje apelira na građane kojima je izrečena mjera samoizolacije da se strogo pridržavaju navedene mjere i dobivenih uputa te da vode računa o svom zdravlju, zdravlju svojih najbližih i svojih sugrađana. Samo zajedničkim odgovornim ponašanjem možemo ovu pandemiju privesti kraju. Ostanite zdravi i odgovorni, poručuju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...