U Parku prirode Telašćica spašen mužjak glavate želve, prebačen je u Pulu na oporavak

Na put oporavka u Pulski akvarij krenuo je Karlo Albano, odrasla jedinka – mužjak glavate želve, duljine oklopa 76 cm, koji je pronađen u srijedu,17. ožujka u Parku prirode Telašćica (Rt Vidilica) kako pluta te je bio privremeno smješten u zadarskoj veterinarskoj ambulanti Puntamika, piše Glas otoka.

Iz Zadra su ga preuzeli djelatnici veterinarske ambulante Pula, a u pulskom Centru su na odjelu za intenzivnu njegu u bateriji S. Giovanni (ex Terasa Verudela) pripremili bazen s morskom vodom koju će postepeno zagrijavati.

Budući da životinja nema vanjskih ozljeda, ali ima poremećaj kontrole plovnosti, sumnja se na pothlađenje, ali i moguću upalu pluća ili probavnog trakta. Upala pluća najčešće nastaje zbog zaplitanja kornjača u mreže i inhaliranja morske vode. U tijelu tada nastaju plinovi, koji su lakši od vode pa joj ne dozvoljavaju ponovo zaranjanje. Uslijed niskih temperatura, moguća je i pothlađenost jedinki koja uzrokuje usporavanje metabolizma, a time i smanjenje imuniteta jedinke. Traumatske ozlijede glave također mogu biti uzrok poremećaja plovnosti. Isto tako, gutanje krutog otpada, npr. plastičnih vrećica ili nekih drugih predmeta (udica parangala) mogu uzrokovati nastajanje plinova i upalnih procesa u probavilu. Naime, kornjače nemaju dobar vid i često zamjenjuju otpad za hranu, navode iz Pulskog akvarija.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...