Većina ljudi je sad stalno doma i pretjerano gricka – zaustavite se!

Nema ništa lošeg u povremenom grickanju hrane koja nije objed, ali to vrijedi samo ako posežete za zdravim namirnicama od kojih vaše tijelo dugoročno ima koristi.

Čak i kad ste u najboljim životnim trenucima teško je izbjeći nezdrave grickalice. Ponekad jedete iz dosade ili pak zaboravljate pojesti međuobrok ili čak ručak. No ako želite zadržati zdrav odnos prema hrani dok radite od kuće, zaboravite na nezdrave sastojke.

Tako RealSimple piše da nije jednostavno tijekom pandemije paziti na prehranu, pa ljudi prolaze različite faze kroz koje tijekom nekoliko tjedana uspiju jesti zdrave namirnice, a zatim mjesecima jedu nezdrave. U pokušaju da se vrate na ispravan put, planiraju obroke unaprijed i potom se prisiljavaju na šetnju ili trčanje kako bi izgubili višak kalorija, no nije im jednostavno.

No hrana može biti prijatelj, a ne neprijatelj. Stručnjaci savjetuju kako postići tu delikatnu ravnotežu.

1. Osmislite međuobroke

Vrijeme je tjeskobe i nesigurnosti. Vaša dnevna rutina je narušena, a to vrijedi i za prehrambenu rutinu. Iako zvuči vrlo oštro odrediti točno vrijeme za jelo, to vam pomaže da pratite unos, daje vam mogućnost da se nečemu radujete i omogućuje dostatnu energiju kroz dan.

– Glavni sastojak koji će spriječiti prejedanje iz dosade je ako jedete prema rasporedu. Doručak mora sadržavati proteine i masti, a izbjegavajte mogućnost da između dva obroka prođe više od četiri sata. Ako nemate dovoljno energije, a potom se prejedete, to je recept za katastrofu koji vodi do jedenja iz dosade – savjetuje dijetetičarka Kylene Bogden.

Ako ste skloni tome da nakon većeg obroka osjećate krivnju, dio tjeskobe oko prehrane svakako će odagnati raspored jedenja koji isplanirate. Time stvarate dijelove dana u kojima vam je ne samo dopušteno jesti, nego morate uzeti hranu. U tim trenucima uživajte u obroku i ne dopustite da ogladnite do sljedećeg objeda. Zbog te gladi mogli biste težiti nezdravim grickalicama i opet završiti u začaranom krugu. Možete otići korak dalje, pa čak isplanirati što ćete jesti tijekom svakog obroka.

2. Kad jedete, ne radite ništa drugo

Nutricionistica Maya Feller preporučuje balansirane obroke bogate nutrijentima, no kaže da zdravijem odnosu prema hrani doprinosi i ako obroke jedete bez drugih distrakcija.

– Uzmite vremena, sjednite daleko od ekrana i ne hodajte dok jedete niti se ne bavite drugim aktivnostima. Na taj način vrijeme za objed postaje mali luksuz i više ćete uživati u hrani i pozitivnim osjećajima koji iz toga proizlaze. Također, promislite kako se osjećate i povežite to s apetitom. Nekad nismo svjesni da jedemo zbog stresa jer smo čitali vijesti ili ne primjećujemo da smo se prejeli dok smo pretraživali e – mail. Uzmite pauzu i jedite svjesno – poručuje ona.

3. Birajte namirnice

Najbolji način da održite zdravu vezu s hranom jest taj da uvijek imate na umu koja je hrana dobra za vas bez obzira na to što jedete. Opskrbite se grickalicama koje su zdrave i više nikad nećete osjećati grižnju savjesti što ste pojeli koji komad više.

– Birajte namirnice sa zdravim masnoćama, proteinima i vlaknima. Umjesto da uzmete pločicu granole od 100 kalorija, birajte sjemenke ili orašide. Umjesto gumenih bombona, uzmite sušeni komadić mesa, kuhano jaje ili povrtne štapiće s humusom ili guacamoleom. Zdrava prehrana je skupa i komplicirana onoliko koliko vi želite da to bude – kaže Bogden.

Dodaje kako postoje brojne varijacije recepata koji uključuju zdrave namirnice, pa to mogu biti energetski zalogaji od chia sjemenki ili smoothieji za stabilizaciju razine šećera u krvi. Doručak je odličan za zobene pahuljice sa maslacem od orašida ili omlet s povrćem uz tost s avokadom. Ručak je odličan za kvinoju uz salatu i grilane proteine ili grah.

4. Razmišljajte dalje od same hrane

Ako mislite da sve činite ispravno, no svejedno se ne možete otresti stalne potrebe za grickanjem i ne možete kontrolirati svoje žudnje, Bogden sugerira da provjerite što čuvate kod kuće, a potiče nezdrave želje. Ako ste smanjili unos šećera i aktivni ste, a rezultati izostaju, postoje razlozi koji su to uzrokovali.

– Koristite li svijeće s kemikalijama ili proizvode za ljepotu koji sadrže kemikalije? Kakve tave rabite? Kakva je kvaliteta vode koju pijete? Sve to može utjecati na rad žlijezda koje vas potiču da jedete nezdravo – zaključuje ona a prenose 24 sata.

Muzej Iluzija
Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...