Veliki kineski firewall u potpunosti blokirao aplikaciju za sigurno dopisivanje – Signal

Veliki kineski vatrozid, instrument kojim vlasti kontroliraju sadržaje na Internetu kojima građani Kine mogu pristupiti, od jučer je na “crnu listu” servisa dodao i Signal, mobilnu aplikaciju koja služi za sigurno i enkripcijom zaštićeno dopisivanje.

Aktivisti koji prate kinesku cenzuru i blokiranje pristupa online sadržajima, kao i sami korisnici, primijetili su kako je Signal od 5. ožujka otežano radio, da bi od jučer i njihova web stranica postala nedostupna posjetiteljima iz Kine.

Na Appleovom App Storeu za kinesko tržište i dalje je dostupna za preuzimanje.

Ostali bez Signala

Signal je inače u cijelom svijetu ove godine zabilježio velik porast popularnosti. Na njega su pohrlili milijuni korisnika “bježeći” od WhatsAppa, te tražeći utočište u mobilnoj aplikaciji koja ne prikuplja podatke o korisnicima, koristi potpunu end-to-end enkripciju i zaobilazi cenzure, prisluškivanja i ciljano oglašavanje velikih korporacija.

U Kini Signal ima nešto više od pola milijuna korisnika na iOS-u, što je čini relativno malenim igračem na tom tržištu, no bila je jedna od rijetkih globalnih aplikacija koju se moglo koristiti bez VPN-a. Od jučer to nije više moguće. Na Androidu Signala u Kini nije bilo od ranije, budući da Veliki kineski vatrozid blokira gotovo sve vezano uz Google, pa tako i njihovu službenu trgovinu aplikacija.

Dominantna aplikacija za dopisivanje u Kini je Tencentov WeChat, no za nju je poznato kako ne koristi end-to-end enkripciju pa su razgovori na njima lako dostupni za prisluškivanje od strane vladajuće partije.

WeChat u Kini ima preko milijardu aktivnih korisnika, piše Bug.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...