WHO poručio Europi da nastavi koristiti AstraZenecu

Koristi cjepiva protiv covida-19 AstraZenece premašuju moguće rizike i zemlje diljem Europe bi ga trebale nastaviti koristiti kako bi spasili živote, poručio je u četvrtak direktor ogranka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) za Europu.

Hans Kluge je kazao da europska medicinska regulatorna tijela istražuju manji broj slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka u nekim europskim zemljama, zbog čega je više članica EU-a privremeno prekinulo upotrebu cjepiva spomenutog proizvođača.

“U ovom trenutku ne znamo je li cjepivo odgovorno za pojavu nekih neželjenih pojava ili za sve njih, ili se radi o slučajnostima”, kazao je Kluge.

“No, u ovom trenutku znamo da koristi cjepiva AstraZenece premašuju njegove rizike te bi se trebalo nastaviti koristiti kako bismo spasili živote”, istaknuo dužnosnik WHO-a.

Europska medicinska agencija (EMA) opetovano tvrdi da zasad nema dokaza koji bi povezali cjepivo AstraZenece sa stvaranjem ugrušaka i zgrušavanjem krvi.

Usprkos tim uvjeravanjima, do sada je 13 zemalja suspendiralo upotrebu tog cjepiva

Kluge pak ističe da je dobivanje i zadržavanje povjerenja javnosti u cjepiva od “ključne” važnosti.

“Moramo ponovo vratiti povjerenje, ako je izgubljeno potrebno ga je obnoviti, posebice što se tiče AstraZenece”, kazao je.

Povjerenje se vraća “transparentnošću, empatijom i kompetentnošću”, dodao je.

AstraZeneca je u nedjelju objavila da analiza podataka o 17 milijuna cijepljenih ljudi u Velikoj Britaniji i EU njihovim cjepivom nije iznjedrila nikakav dokaz o povećanom riziku od krvnih ugrušaka.

Kluge je rekao i da sve veći broj slučajeva u nekim europskim zemljama ukazuje na potrebu da se, unatoč cijepljenju, i dalje provode javnozdravstvene mjere.

Europska regija WHO-a koja obuhvaća 53 zemlje ima gotovo 42 milijuna slučajeva koronavirusa od početka pandemije, a posljednja tri tjedna bilježi rast slučajeva.

Kluge je upozorio da dijelovi regije koji su ranije uspijevali kontrolirati virus sada bilježe vrlo visoke stope zaraze, a to se odnosi na središnju Europu, Balkan i baltičke države.

“Prošli tjedan, broj smrtnih slučajeva u regiji premašio je 900.000,” upozorio je.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...