Zadarska općina za peto i svako sljedeće dijete daje 48 tisuća kuna; “Želja nam je održati i povećati broj stanovništva”

Odlukom o ostvarenju prava na dar za novorođeno dijete u Općini Sv. Filip i Jakov kojom se uređuju uvjeti i način ostvarivanja, korištenja prava na dar odnosno naknadu za novorođeno dijete, te visina naknade, od 9. ožujka 2021. godine uvela se nova potpora roditeljima za svako novorođeno dijete. Na zadnjoj sjednici općinskog vijeća Općine Sv. Filip i Jakov, općinsko čelništvo je tako predložilo, a općinski vijećnici jednoglasno su prihvatili, da se novopečenim roditeljima osiguraju sredstva za isplatu jednokratne novčane pomoći od 2.000,00 kuna za novorođeno dijete, što predstavlja povećanje ove naknade za petsto kuna. Povrh navedene mjere, Općina velikim sredstvima sufinancira i rad vrtića te je u izvještajnom razdoblju subvencionirala Dječji vrtić „CVIT“ u iznosu od 1.093.666,08 kn, a dodjeljivat će se i jednokratne novčane pomoći za drugo, treće, četvrto i peto i svako sljedeće dijete. Za drugo dijete isplaćivat će se tako iznos od 3.000,00 kuna, za treće dijete iznos od 6.000,00 kuna, za četvrto dijete iznos od 12.000,00 kuna i za peto i svako sljedeće dijete iznos od 48.000,00 kuna.

“Općini Sv. Filip i Jakov je želja održati i povećati broj stanovnika našeg područja te ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života i razvoj zajednice. Osim stalnih komunalnih i infrastrukturnih projekata odlučili smo i povećati naknade za novorođeno dijete”, rekao je Zoran Pelicarić, načelnik Općine Sv. Filip i Jakov.

To je samo jedna u nizu socijalnih mjera koje provodi Općina, a kako naglašavaju iz ove lokalne samouprave, načelnik Pelicarić poseban naglasak od samog početka svog mandata stavio je izrazito na najmlađe te na njihov razvoj od rođenja pa sve do završetka visokog obrazovanja.

“Općini Sv. Filip i Jakov jedan je od glavnih ciljeva brinuti za žitelje od najranije dobi, pa tako isplaćujemo i povećavamo naknade za novorođenu djecu, sufinanciramo rad jaslica, vrtića, a prošle i ove godine pokrenuli smo izgradnje novih vrtića u Turnju i Raštanima Gornjim, rekonstruiramo osnovnu školu u Turnju, a završili smo i sa isplatom dugogodišnjeg kredita za OŠ Sv. Filip i Jakov . Isto tako, sufinanciramo infrastrukturu matične i područnih škola te sufinanciramo stipendije svim redovnim studentima”, rekao je Zoran Pelicarić.

 

Financiranje društvenih i potrebitih skupina

U izvještajnom razdoblju za srpanj – prosinac 2020. godine, koje je bilo jedno od tema na prethodnoj općinskoj sjednici,  isplaćene naknade za novorođenu djecu iznose 25.510,00 kn. Također dodijeljeno je jednokratnih socijalnih potpora socijalno ugroženom dijelu pučanstva u ukupnom iznosu od 66.150,00 kn. Božićnice umirovljenicima isplaćene su u iznosu od 119.600,00 kuna a ostale naknade iz proračuna u naravi realizirane su u iznosu od 17.426,57 kuna a radi se o pomoći za stambeno zbrinjavanje obitelji Persole. Za obveze glavnice dospjelog kredita za izgradnju dvorane i škole platila 486.966,37 kn te sufinancirala troškove produženog boravka i prehrane u iznosu od 97.704,01 kuna. U izvještajnom razdoblju isplaćene su i studentske stipendije u iznosu od 189.900,00 kn, a za sufinanciranje sportskih klubova i udruga realizirano je 156.500,00 kn.

“Osim novih kapitalnih projekata Općine Sv. Filip i Jakov nastavlja se i razvoj projekata socijalne i društvene skrbi i programa prethodno započetih u godinama prije što će predstavljati odgovorno te transparentno financiranje svih društvenih i potrebitih skupina, a poglavito sufinanciranje obitelji s novorođenom djecom, naglašava Zoran Pelicarić te dodaje; “nadam se da naknade studentskih stipendija u ovom periodu znače mladim ljudima koji se visoko obrazuju te njihovim roditeljima. Također smatramo da je sufinanciranje djece i mladih ljudi nekako i ulaganje za budućnost, što je i glavni motiv za dodjelu većih poticaja za novorođenu djecu”.

 

Povećanje kvalitete života kroz program “Zaželi”

Jedan od takvih projekata je i projekt “Zaželi”. Općina Sv. Filip i Jakov tako je prva od 34 jedinice lokalne samouprave u Zadarskoj županiji, šest gradova i 28 općina, kojoj je prije dvije godine uspješno odobren i financiran ovaj projekt, za koji su dobili 917.952,42 kuna. Zaposleni u projektu zahvaljujući općinskim poticajima od 1.100 kuna bruto za plaće u svojevrsnom programu »Pomoć u kući« umjesto 16 krajnjih korisnika skrbe od 21 korisniku, a Općina također po potrebi mjesečno za svakog korisnika za kućne potrepštine dodatno uplaćuje do 200 kuna. Projekt doprinosi smanjenju nezaposlenosti i povećanju kvalitete života osoba kojima je potrebna pomoć u kući i socijalizacija s područja Općine Sveti Filip i Jakov, a Općina je nastavila provoditi i drugi dio ovog programa ; poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II, ovaj put sa sistemom 5 plus 1, pet radnica za pomoć u kući i jedan koordinator.

“Izuzetno mi je drago što je došlo do ostvarenja druge faze ovog projekta koji na prvo mjesto stavlja čovjeka tj. ljude kojima je naša pomoć najpotrebnija. Krajnjim korisnicima, tj. osobama koje će imati pomoć u kućanstvu uključujući i društvene aktivnosti, projekt će omogućiti jednostavnije, zdravije i sretnije življenje. Ovim putem se zahvaljujem svima koji su se na bilo koji način uključili u ovaj projekt te se nadam da ćemo svi skupa pronaći način da se projekt održi i kroz duži period. Skrb o djeci od vrtićke dobi, mladeži, starim i nemoćnima, braniteljima, invalidima i socijalno najugroženijima jedan je od općinskih prioriteta. To očito govori da ovo općinsko čelništvo zajedno s Općinskim vijećem prepoznaje potrebe svih žitelja”, zaključio je Zoran Pelicarić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...