Zadarski sociolog Marcelić: “Milanović i Plenković se bore za političku kontrolu nad pravosuđem!”

Zadarski sociolog i politički analitičar Sven Marcelić u Studiju 4 komentirao je aktualna događanja na društveno-političkoj sceni između ostalog, Mamićeve optužbe protiv osječkih sudaca.

Marcelić odgovara da je stvar vrlo jednostavna. Sudstvo je s jedne strane politizirano, percepcija korupcije je visoka, a povjerenje nisko.

– U javnoj percepciji postoji diskrepancija što bi suci trebali biti i kako ih se doživljava. Vidjeli smo nedavno i u Splitu jedan slučaj. Osoba koja bi trebala biti sudac prema svojem habitusu trebala bi zazirati od kompromitirajućih situacija, a tu onda imamo problem čim Mamić može iznijeti toliko optužbi.

Predsjednik Republike Zoran Milanović zatražio je od Državnog sudbenog vijeća da žurno ponovi javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda. Premijer Andrej Plenković njega proziva za politički angažman u korist oporbe i podrivanje vladajućih.

 

– Znamo da je to jedan od najproblematičnijih sektora kada gledamo kako Hrvatska funkcionira i kakav je njezin sustav i znamo iz međunarodnih komparacija i raznih pokazatelja da sudstvo radi posao iznimno loše, da je politički ovisno, neefikasno, korumpirano ili barem percipirano kao korumpirano. Prije svega ovaj sukob gledam kroz prizmu borbe za političku kontrolu pravosuđa što je iznimno štetno za pravosuđe kao takvo. Što se tiče posebnih odnosa unutar pravosuđa, naravno da HDZ kao vladajuća stranka i kao stranka koja formira okvir u kojem pravosuđe funkcionira ima interes i određene kontrole. S druge strane, Milanović ima određeni interes kako sudstvo funkcionira tako da bih ja to prije svega gledao kao sukob oko političke kontrole nad sudstvom koje samo po sebi jest politički ovisno. Milanović u određenoj mjeri želi demontirati HDZ-ov utjecaj, što na neki način jest legitimno. Ključni je problem to što je politika na takav način angažirana u hrvatskom sudstvu, kaže Marcelić.

 

Lokalni izbori donose zanimljivu dinamiku

Govoreći o situaciji prije lokalnih izbora, ističe da će u velikim gradovima biti drukčija dinamika nego u manjim sredinama, čak i ako neke od stranaka uspiju zadržati vlast, moglo bi se, kaže, dogoditi da se konstelacija ipak promijeni.

– U Zagrebu ćemo sasvim sigurno imati smjenu vlasti. Pitanje je koja će koalicija kontrolirati Grad i tko će biti gradonačelnik, također vidimo da u Rijeci SDP gubi povjerenje, u Splitu je situacija kaotična. U velikim gradovima imamo zanimljivu dinamiku i rekao bih da će tu biti dosta preslagivanja. U Zadru HDZ vlada već 30 godina, a ono što je oporba dobro napravila jest to da su se ujedinili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...